Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkkamaltti

Palkkamaltin vaikutus työttömyyteen

Avaanpa kuviot ensi alkuun, joitten luvut löytyvät OECD:n tilastokannoista.

 

Sininen palkki esittää työttömyysasteen muutosta Suomen hallituskauden aikaiseen työttömyyteen.

Esim Ahon aloittaessa työttömyys oli Suomessa 0,3 prosenttiyksikköä parempi mitä Saksassa, vallan vaihtuessa Lipposelle se oli 6,8 prosenttiyksikköä Saksaa huonompi -> -Arvo Saksan taulukkoon Ahon kohdalle -7,1.

 

Palkkamaltti edellyttää osinkomalttia ja investointeja kasvuun

Hallitus koittaa luoda kuvaa, jossa olisimme kaikki samassa veneessä Suomea pelastamassa. Minulle tulee mieleen ennemminkin lentokone, jossa on business- ja turistiluokka erillään. Nyt kiivaana käyvä keskustelu vaadittavasta maltista tuntuu tuntuu ulottuvan vain palkansaajiin ja ay-liikkeeseen. Kiky-sopimuksen tarkoituksena oli luoda kasvua, lisätä investointeja sekä parantaa työllisyyttä. Tuloksista ollaan montaa mieltä - tavoitteena ei ainakaan julkisesti ole kuitenkaan ollust tulonsirto palkansaajilta yritysten osinkoihin.

Professorit ehdottavat palkanalennusta - "Matalammat palkat vain väliaikaisia"

Verkkolehti Uusi Suomi uutisoi tänään Talouspolitiikan arviointineuvoston viisihenkisen professoriryhmän tuoreesta raportista, jossa professorit kehottivat päättäjiä kokeilemaan vähimmäispalkkoja matalampien palkkojen sallimista Suomessa.

Palkkamaltti ei ole avain onneen

Palkkamalttia nostetaan usein ratkaisuksi Suomen vientiongelmien parantamiseksi. Monet pitävät palkkojen laskua eli sisäistä devalvaatiota ainoana vaihtoehtonamme, koska luovuimme ulkoisen devalvaation mahdollisuudesta liityttyämme euroon. Asialla on kuitenkin myös toinen puoli. Hyvä tuote ei koostu vain halvasta hinnasta, vaan oivaltavasta ideasta ja laadukkaasta toteutuksesta. Tuotteen myynti ei myöskään ole kiinni vain hinnasta. Markkinoinnilla ja brändillä on merkittävä rooli.

Pääomatuloveron lasku on ainoa ratkaisu

Heikkenevä kansantaloudellinen tila ja palkkamalttikeskustelu ovat johtaneet keskusteluun mahdollisesta pääomatuloveron nostosta. Lukuisat sosiaalidemokraatit ja jopa hallituksen ulkoministeri Soini on väläytellyt mahdollisuutta sen nostoon. Sitä on ainoastaan perusteltu oikeudenmukaisuudella ja muilla abstrakteilla käsitteillä. Tosi asiassa näillä ei saisi olla veropolitiikassa ollenkaan arvoa. Kokonaisuus ratkaisee sen, että toimiiko verojärjestelmä laisinkaan.

Ylityökorvauksien madaltamisesta se luontevimmin lähtee

ja työttömyysturvan heikentämisellä se jatkuu. Nimittäin hintakilpailukyvyn kiinnikurominen.

Vuosittaisten työtuntien määrän lisäämiseen on sitten niitä vapaa-ehtoisuuden tai sanottaisiinko järkiperusteisen suostuttelun keinoja. Jotkut luopuvat ylitöistä, kun korvaus ei enää miellytä. Se heille suotakoon.

Palkkamaltti ei riitä - vain palkka-ale luo työpaikkoja

Palkkamaltti ei riitä. Riittävä palkkojen alennus tuo lisää työpaikkoja, joka taas lisää toimeliaisuutta. Suomessa kulutetaan yhteiskuntana liikaa – syömme kehitysmaatoverien riisikupeilta. Meille riittää vähäisempikin. Kaikki ottavat osaa palkka-aleen, paitsi alle 1.850 euroa kuukaudessa tienaavat, heille myönnetään veroale, jotta tulisi paremmin toimeen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä