Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Nuorisotyöttömyys

Taklataan nuorisotyöttömyys ja lasten liikkumattomuus

Nuorisotyöttömyys ja lasten ja nuorten liikkumattomuus on puhuttanut näissäkin vaaleissa jonkin verran. Koulupäivien liikunnallistaminen on ollut jonkunlainen painopiste jo entuudestaan ja harrastustakuusta, kuljetusrumban lopettamisesta sekä harrastusten yhdistämisestä koulupäivien jatkoksi on puhuttu paljon. Tietenkään kaikkiin harrastuksiin ei koulujen ympäristössä ole tiloja ja tarpeita, mutta monenlaisiin liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin on, kun niitä vain hyödynnetään.

 

Panostetaan suomalaisten nuorten koulutukseen!

Sipilän hallitus on toistuvasti esittänyt huolensa Suomea uhkaavasta työvoimapulasta, vaikka yli 200 000 suomalaista on edelleen vailla työtä. Työvoimapulaan vedoten hallituspuolueiden riveistä on useaan otteeseen heitetty ilmoille vaatimuksia muun muassa ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan purkamisesta.

Työttömyys on kullan kallis

 

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli valtiovarainministeriön laskelman työttömyyden kustannuksista. Hintalappu työttömyyden nykytasolla, 275 000, on 6 ( kuusimiljardia ) mrd. euroa vuodessa. Ottamatta kantaa laskelman tarkkuuteen on selvää, että kyseessä on kansallinen katastrofi joka tapauksessa olipa todellinen luku 5 tai 7 mrd.

Ilmiannetaan kaikki - Ulinaa nuorten kesätöistä

Juhannuksen alla meinasi tulla kahvit nenästä kun luin Sarasvuon kommentit Vasemmistoliiton “Ilmianna pomosi” -kampanjaan. “Luulin lapsellisuuksissani, että he olisivat vihdoinkin keksineet jotain raikasta, eli että jos promoaa heitä, jotka näyttävät hyvää esimerkkiä, niin huonot tapaukset näyttävät entistä irvokkaammilta, Sarasvuo kommentoi Taloussanomille” [1]. Jari, ihan meidän kesken, AY-liikkeet ja duunaripuolueet ovat olemassa taistelemaan niitä pahoja porvareita vastaan. Työssään viihtyvä työntekijä on SAK:n pahin vihollinen.

Tarina kahdesta narratiivista - Ulinaa työttömyydestä

Kuluneella viikolla on käynyt useasti mielessä lähteä poliittisesti sitoutumattomaksi satiristiksi seuratessani median vyörytystä. “Noin viikon uutiset” saavat varmasti loputtomasti materiaalia Susanna Kosken ja Laura Huhtasaaren tapauksista. Olisihan se helpompaa, ei tarvitsisi miettiä sen kummemmin tekstin tavoitteita tai järkevyyttä, senkun painaisi vain huumoria paperille. Veri vetää kuitenkin liikaa siihen, että haluan teksteilleni jotain muutakin vaikuttavuutta kuin vain kevyttä läpsytystä.

 

Sukupolvien välinen kuilu suomalaisessa työelämässä (“ennen oli miehet rautaa”)

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että ns. babyboomerit, 1940-50-luvuilla syntyneet ovat työllistyneet hyvin koko elämänsä ajan. Vastakkaisesti taas sitten, että seuraavia sukupolvia, jolloinkin 80-90-luvuilla syntyneitä ja siitä eteenpäin, ei ole työllistynyt niin hyvin.

Nuoremmilla on lyhyempiä työsuhteita, ja heidän keskuudessaan puhutaan myös syrjäytymisestä. Mitä oikein onkaan tapahtunut?

Katse nuoriin

Talouden positiivisesta vireestä huolimatta nuorisotyöttömyys on edelleen maassamme korkealla tasolla. Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli viime vuoden joulukuussa yhteensä 38 399 nuorta. Korkea nuorisotyöttömyys on puolestaan lisännyt alle 25-vuotiaiden toimeentulotuen saajien määrää. Viime vuonna Kelasta maksettiin perustoimeentulotukea 78 000 alle 25-vuotiaalle täysi-ikäiselle, mikä vastaa noin 17 prosenttia saman ikäisestä väestöstä. Kyseessä on suuri joukko nuoria.

Aktiivinen työtön - nujerretaan se!

Eräältä nuorelta naiselta loppui hoitovapaa ( lapset 2 ja 4) ja nyt, kun on joutunut ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi, hän haki heti Oulun kaupungin päiväkoteihin töihin. Ilokseen saman tien tärppäsi ja erään päiväkodin johtaja soitti, että tervetuloa haastatteluun. No tyttö meni ja asia eteni. Johtaja ilmoitti, että koska hän on nuorena työnhakijana palkkatukeen oikeutettu, hän pääsee töihin ja kertoi jo, minkä ikäisten lasten ryhmään hän menee.

Kaupunki vaatii ensin kuukauden työkokeilun, mutta tämä oli hakijan mielestä ihan ok.

Työtä tullaan tekemään vain tarvittaessa

Hyytävä otsikko, varsinainen lööppi, mutta liian totuudellinen, kun katsomme kiihtyvää automaatiota, digitalisaatiota ja lopulta robotisaatiota, joita tehostetaan entistä itsenäisemmiksi nostamalla tietojärjestelmien kellotaajuuksia eli sykettä.

 

Sykkeiden nostolla taas kehitetään yhä enemmän tietojärjestelmien itsekorjaavia ohjelmistoja määrittämään erilaisia liikeratoja ja säätöjä, joilla taas tehostetaan tuontantoa – siis enemmän ja nopeammin, näinkö?

 

Mihin meitä ihmisiä tarvitaan?

Uudenlaisia yhteistyömuotoja Ohjaamotalossa

Espooseen ollaan kovaa vauhtia kehittämässä uutta verkostomaista tapaa auttaa nuoria. Uusi Ohjaamotalo vakiinnuttaa toimintaansa Espoossa ja sen tavoitteena on saada jokainen nuori palveluiden ja mielekkään tekemisen piiriin. Ohjaamotalossa on vahva osaaminen niin nuorisotyöttömyyden hoitoon kuin syrjäytymisen ehkäisyyn. Espoon kokoinen kaupunki tarvitsee riittävän hyvin resurssoituja palveluita, jotta jokainen nuori voidaan tavoittaa ja auttaa eteenpäin.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä