Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Nobel

Pidätkö tutkijoita hölmöinä, Boris?

Tiedetoimittajat kävivät Manchesterissa heti brexit-äänestyksen jälkeen. Silloisen foorumin suuret tähdet olivat Sir Andre Geim ja Sir Konstantin Novoselov, Nobelilla palkitut grafeenin keksijät.

Syksyllä 2016 pohdin näilläkin palstoilla, miten mestarit mahtavat suhtautua Britannian tieteen tulevaisuuteen. Kostja Novoselov oli aateloitu Euroopan unionin kansalaisena, mutta brittipassia hänellä ei ollut:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224262-nobel-tutkijat-kansalai...

Aung San Suu Kyi - ihmisoikeusikonista ihmishirviöksi

Vielä 1980- ja 1990-luvuilla Burmaa pidettiin yhtenä maailman huonoimmista maista ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Tilanne teki kuitenkin maata brutaalilla otteella hallitsevaa sotilasjunttaa vastustavasta poliittisesta vangista Aung San Suu Kyistä ihmisoikeuksien ikonin kaikkialla maailmassa.

Sillanpään Nobel 1939 – taustalla ”Joulukirje diktaattoreille”, ei Talvisota

Sillanpään Nobel 1939 – taustalla ”Joulukirje diktaattoreille”, ei Talvisota

F.E. Sillanpää palkittiin syksyllä 1939 ensisijaisesti kirjallisista ja taiteellisista ansioistaan. 

*

Mahdolliset oheistekijät

Kuka vähätteli Usaria? Nobelin laiton anneksointi peruttiin Puheenvuoron avulla!

Lokakuusta 2007 ilmestynyt verkkolehti aloitti ensimmäisen vuosikymmenensä viimeisen vuoden journalistisessa mielessä komeasti. Väärässäolijat väittivät 1990-luvun alussa, ettei Usarilla ja sen kansalaiskeskustelulla olisi enää yhteiskunnallisesti vaikuttavaa merkitystä. Erehtyivät nekin, jotka povasivat mielenkiintofloppia nykyaikaisen verkkolehden syntyessä.

Nobelisti höpsi tuottavuudesta


"Työn tuottavuus tarkoittaa bruttokansantuotteen määrää jaettuna tehdyillä työtunneilla."  Bengt Holmström 


Tuottavuutta pitää laskea toimialakohtaisesti. Eri maiden toimialarakenteet eroavat, joten tuo määritelmä kusee ja maiden vertailuja bkt:n perusteella ei voi tehdä. Sama pätee kilpailukykyyn.

Nobel-tutkijat, kansalaisuus ja Brexit

Manchester on aina ollut maailman Tampere, elinkeinojen etulinjassa. Siellä rakennettiin ensimmäiset kutomakoneet ja ensimmäiset tietokoneet. Nykyään se on maailman grafeenikeskus.

Grafeenihan on litteä aine, joka koostuu yhdestä hiiliatomikerroksesta. Sen kehittämisestä myönnettiin vuoden 2010 fysiikan Nobel Andre Geimille ja Konstantin Novoseloville. Molemmat ovat tehneet viime vuodet iloisesti töitä nimenomaan Manchesterissa.

Iloisesti kesän Brexit-äänestykseen asti.

Anna oppilaiden epäonnistua

Fysiikan ja taloustieteen Nobelin palkinnot vuodelle 2016 on jaettu. Mitä yhteistä on professorien Michael Kosterlitzen (Yle 4.10.2016) ja Bengt Holmströmin (HS 10.10.2016) haastatteluissa sekä uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa (POPS)?

Taloustiede ei ole tiede 2

Nobel, Taloustiede

Ruotsin keskuspankki myöntää taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi. Kyseessä ei ole oikea Nobelin palkinto, vaan muistopalkinto. Kun katsoo myönnettyjä palkintoja, voi vain ihmetellä missä tuo tiede luuraa. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että noita palkintoja pitäisi myöntää vain kerran kymmenessä vuodessa. Nyt niitä väännetään tikusta.

Katkeruus ei ole negatiivista, vaan positiivista energiaa

Minkälainen olisi maailma, jos katkeruuden hedelmää eivät olisi maistaneet he, jotka ovat maailmaa muuttaneet paremmaksi?

Adán Cortés Salasin karkotus Norjasta

Adán Cortés Salas on  nuori Meksikon kansallisen yliopiston (UNAM) opiskelija, joka perjantaina 10.12. Nobelin rauhanpalkinnonjakotilaisuudessa Oslossa ryntäsi verisellä Meksikon lipulla rauhannobelistien Malala Yosafzain ja Kailash Satvarthin luokse pyytäen, etteivät unohtaisi Meksikoa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä