Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta YEL

Joka neljäs yksinyrittäjä on köyhä, koska eläkevakuutusjärjestelmä ei toimi

Taas on se aika vuodesta kun pientä yrittäjää ahdistaa. Yrityksen veroilmoitus on täytettävä huhtikuun alkuun mennessä. Olen sivutoiminen yksinyrittäjä ja pelkään, että tulos ylittää 7656,26 euroa. Se on viime vuoden yrittäjän eläkevakuutusmaksun alaraja. Minun ei kannata maksaa YEL-maksua.

Yrittäjyyden kompastuskiviä

YEL, Puoliso

Keinoja, joilla voitaisiin helpottaa varsinkin pienyrittäjän arkea, olisi monia. Yksi tärkeä uudistus olis YEL-asiat. Mietitäänpä yrittäjiä, joilla on toimintaa vain kausiluontoisesti. Jos työtulon arvioidaan olevan vuodessa vähintään 7 799,37 euroa, YEL-vakuutus pitää ottaa. Minimimaksu aloittavalla yrittäjällä on 122 e/kk. Työtulon arviointiin ei vaikuta se, paljonko yrittäjällä jää voittoa, ainoastaan työpanos. Voisiko tätä järjestelmää muuttaa tuloihin sidonnaiseksi? Vastaavasti kuin Tyel-maksu menee työtekijän ansioiden mukaan.

Yrittäjäeläke vaikka sitten pakolla!

Telan toimistusjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii Kuntalehdelle antamassaan haastattelussa, että yrittäjiltä vietäisiin vapaus määritellä oma yrittäjäeläke työtulonsa. Siimes mm.  "pitää riskialttiina sitä, että yrittäjäeläkkeessä voi vaikuttaa itse vakuutettavan tulon tasoon." Ja tämän jälkeen eläkeyhtiöiden markkinointilehtisestä tutut litaniat siitä, kuinka Yel vaikuttaa myös esim. sairaspäivärahaan eikä pelkästään eläkkeeseen jne.

Takuueläke yrittäjälle – eikä maksa kuin 130 000 €

Puhutaanpa vielä yrittäjien eläkkeistä ja niiden kertymisestä. Suomessa on tällä hetkellä takuueläke, joka siis taataan kaikille. Tämä takuueläke on tällä hetkellä 760,26 €/kk. Jos olen oikein ymmärtänyt, tämän siis saa, jos ei ole mitään muita kertyneitä eläkkeitä. Kuten esim. työeläkettä. Siis toisin sanoen vaikka et ikinä olisi tehnyt päivääkään töitä tai maksanut eläkemaksuja, tämän verran sinulle taataan eläkettä. 

Turha syyttää yrittäjiä, kun YEL-järjestelmä on huono

Yrittäjyys, Eläke, YEL

Työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber moitti Ylen haastattelussa yrittäjiä eläkekertymänsä laiminlyömisestä. Onkin ihan totta, että todella moni yrittäjä maksaa YEL-maksuja vain pakollisen minimimäärän, mikä tarkoittaa käytännössä minimipäivärahaa sairastuessa tai vanhempainvapaalla ja takuueläkettä sitten eläkevuosina.

Yrittäjän uran surkein sijoitus: yrittäjäeläke

Näin yrittäjäpäivänä on hyvä tuoda yrittäjyyttä ja sen epäkohtia esille. Itse haluaisin tuoda esille asian, josta on kyllä jo aikaisemmin puhuttu, mutta mitään sille ei ole tehty. Kyseessä on yrittäjän maksama eläke eli YEL.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä