Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Vappujuhla

Punaliput kadonneet mutta tupsu keikkuu aina

Työväen juhla?

Pieniä ovat pinonpolttajien porukat nykyisin.

Meillä on hyvät olot. Jopa niin hyvät, että jotkut voivat pahoin. 1990-luvun alussa, kun maailman suunta Piilaaksossa päätettiin, puhuttiin siitä, miten jollain aikavälillä maapallon asukkaista 20% tekee kaiken työn ja 80% ei tee mitään. Yksi prosentti tienaa suurimman osan rahoista. Sille 80 prosentille sitten tarjotaan kaljaa, karaokea ja tissiviihdettä, jotta se pysyy tyytyväisenä, tyhmistyy eikä suunnittele vallankumouksia.

Suomen nuorimman kansanedustajan ensimmäinen keikka

Suomen nuorin kansanedustaja tuli Ikaalisiin Vappuna 2015. Puhumaan ”kivellä”. Pitihän sitä käydä katosmassa, että mikä se on miehiään. Sanoi että oli valinnan jälkeen ensimmäinen puhujakeikka. Kun vieraalla on ikää 24 ja opinnot hiukan kesken, ehkä sitä ajatteli tapaavansa jonkinlaisen broilerin. Käsitys muodostui myönteisemmäksi kuin oletin etukäteen. Hyvää matkaa politiikan useinkin niin rosoisella polulla, nuori mies! - Ehkä uskoni politiikkaan lisääntyi rahtusen verran tämän näkemisen perusteella.

Ay-liikkeen ja vasemmistopuolueiden napanuora kuristaa

Vasemmistopuolueet ja niiden hallitsema ay-liike ovat tähän saakka toimineet kuin siamilaiset kaksoset. On annettu virheellisesti ymmärtää, että ilman ay-liikettä ei ole vasemmistopuolueita ja ilman vasemmistopuolueita ei ole ay-liikettä.

Tämä tilanne näkyi vappuna eri puolilla maatamme. Esimerkiksi SAK:n Lappeenrannan Paikallisjärjestö ja Lappeenrannan Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö järjestivät yhteisen vappujuhlan saman kaavan mukaan kuin vuosikymmenien ajan on tapahtunut.

Ei tarvitse olla vasuri marssiakseen vappuna

Vapun ovat julistaneet omaksi juhlakseen useat eri tahot vuosien saatossa.  Alunperin juhlan nimi juontaa juurensa 700-luvulla eläneeseen abbedissa Valburgiin, joka julistettiin pyhimykseksi toukokuun 1. päivänä. Sama päivä osuu myös kevätpäivän tasauksen ja kesäpäivän seusauksen puoliväliin, jonka vuoksi juhlan pakanalliset juuret ulottuvatkin kauas ennen Valburgia.

Suomessa vappu on ollut jo pitkään työväen juhla, josta on sittemmin muovautunut opiskelijoiden järjestämä rymykarnevaali, jota koko kansa viettää hyvin antaumuksella ja monta päivää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä