Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Sairauspoissaolot

Jouluksi: työolot kuntoon

Helsingin päiväkodeissa voidaan pahoin. Useat lastentarhanopettajat ja varhaiskasvatuksen työntekijät ovat viime päivinä kertoneet julkisuudessa jatkuvasta stressistä ja pompottamisesta. Eräs lastentarhanopettaja kuvasi Helsingin toimintaa näännyttämiseksi (HS mielipide 18.12.). Vaikeudet näkyvät muun muassa runsaina sairauspoissaoloina.  Ongelma on vakava, ja ikävä kyllä, kaikkiaan vain osa vielä suurempaa ongelmaa.

 

Työhyvinvoinnin uusia tuulia

Nykyään puhutaan työhyvinvoinnista todennäköisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Yksi syy tähän lienee asiaa koskevien tutkimusten merkittävä lisääntyminen kotimaassa ja ulkomailla tämän vuosituhannen puolella.

Juuri nyt puhutaan työkykyjohtamisesta, jossa työntekijä ihmisenä otetaan paremmin huomioon. Työntekijälle annetaan parempia mahdollisuuksia oman työnsä kehittämiseen, sekä työkykynsä ylläpitämiseen. Pitkäjänteisesti sitoutunut johto ja esimiehet seuraavat omalta osaltansa sitä, että työntekijällä on tarvitsemansa osaaminen ja keinot työkyvyn ylläpitoon.

 

SSS ja luottamusyhteiskunnan tuho

Yksi länsimaisen oikeusjärjestelmän tärkeimmistä periaatteista on syyttömyyden oletus. "Parempi kymmenen syyllistä vapaalla jalalla kuin yksi syytön kärsimässä", totesi Sir William Blackstone jo vuonna 1765. Idea pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta on mielestäni hyvin samankaltainen: oletamme, että kansalaisten suuri enemmistö haluaa tuoda oman panoksensa yhteiskunnan hyväksi, emmekä anna marginaalisen väärinkäyttäjien määrän estää meitä järjestämästä hyvinvoinnin ja yhteiskuntarauhan turvaavia palveluita kaikille.

 

Ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi kokoaikatyöläisille

Muistaakseni noin vuosi tai kaksi sitten keskustelu kävi kiivaana ensimmäisen sairauslomapäivän palkallisuudesta. Suurimpana ongelmana pidettiin sairaiden tulemista töihin, koska pienituloisten on käytännössä pakko tehdä kaikki saatavilla oleva työ, ettei saataisi ulosottomiehen aamutervehdystä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä