Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Ruuantuotanto

Luonnon köyhtyminen ei ole mielipidekysymys vaan fakta

Luonnon monimuotoisuus ja sen elinvoima heikkenee kiihtyvällä vauhdilla. Luonnon tuottamien ekosysteemipalvelujen, kuten pölyttäjien häviäminen, uhkaa ruuantuotantoamme ja taloutemme toimintakykyä. Kalakannat katoavat ja maapallolla on enemmän ihmisiä, tuotanto- ja seuraeläimiä kuin muita nisäkkäitä.

Luonnon köyhtyminen ei ole mielipidekysymys vaan hälyttävä luonnontieteellinen fakta.

EU vaarantaa linjauksillaan suomalaisen ruuantuotannon

Jälleen kerran olemme tilanteessa, jossa meidän pohjoinen kestävä elämäntapamme ei tahdo tulla ymmärretyksi.

 

EU on kieltämässä valtavat määrät kasvinsuojeluaineiden tehoaineita. Päätöksen seurauksena Suomen kokonaissato pienenisi keskimäärin 41 prosenttia jo muutaman vuoden päästä, jos pahimmat uhkakuvat toteutuvat. Suomeen vaikutusten arvioidaan olevan Keski-Eurooppaa suurempia lyhyen kasvukauden takia.

 

Geenimanipulaatio systeemiteorian näkökulmasta

Kannatin aikoinaan geenimanipulaatiota ruuantuotannon ongelmien ratkaisemiseksi, mutta vuosien varrella olen luopunut tästä näkemyksestä. Mitä enemmän aihepiiriin tutustuu, sitä selvemmäksi käy, että ongelma on ekosysteemiajattelun vähättelyssä. Käytännössä kaikki keskittyvät systeemin yksittäisten osasten parantamiseen, mutta jättävät huomioimatta sen miten eri osat toimivat yhteistyössä keskenään.

Luonto on ekosysteemi. Se koostuu lukemattomista eri osasista, jotka ovat jatkuvassa muutoksessa.

Tuhoava maatalous ja uudistava maatalous

Hiilidioksidista pääasiassa hyötyä

Hiilidioksidi saa maapallon tulemaan vihreämmäksi, aiheuttaa lämpenemistä ja paikoin viilenemistä.

Kasvien yhteyttäminen lisääntyy ilmakehän hiilidioksidin ansiosta

Maapallo vihertyy. Olemassa olevat hiilinielut ovat parhaansa tehneet ilmakehän lisääntyneen hiilidioksidin sitomisessa. Katso kuvat 1 ja 2

Yksi Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä esille otetuista asioista on jäänyt vähälle huomiolle. Nimittäin neljän promillen liike, jolla pyritään sitomaan hiilidioksidia myöskin maaperään, jolloin huolehditaan samalla maaperän kasvukunnosta.

Maaperässä on tuplaten hiiltä ilmakehään verrattuna, ja todellisuudessa ilmakehän hiilidioksista osa on maaperästä lähtöisin. Nyt olisi todellinen tarve kääntää suuntaa tältä osin.

Suomalaisen ruuan puhtaus ja ruokarasismi

Olin entisen kollegani kanssa hiljattain tuopposella, hän on alunperin espanjalainen, mutta viettänyt jo suuren osan elämästään Suomessa.

Kun kysyin, että mitkä asiat Suomessa häntä hämmästyttävät, niin hän mainitsi termin, jota en ennen ollut kuullut: ruokarasismi.

Tänä vuonna maailman väkiluku ylittää 7,5 miljardin rajan

Muistan hyvin ajan, jolloin kerrottiin maailman väkiluvun olevan 2 miljardia ihmistä. Tänään maailman väkiluku on tilastojen mukaan ainakin 7 475 507 426 henkeä. 7,5 miljardia menee rikki syyskesällä. Kasvu jatkuu hillittömänä, vaikka hallitsemattoman kasvun vaarat ovat olleet tiedossa jo kauan.

Miksi ostaisin luomua?

Onko luomussa parempi maku? Vai onko luomu vaihtoehtona peräti makuasia? Ainakin kukkaro kevenee luomun ostajalta keskimäärin 30 % enemmän kuin perinteisin tuotantomenetelmin tuotettuun ruokaan päätyvältä. Luomu on kallista ja kaikilla ei ole siihen varaa, vaikka haluaisivatkin ostaa puhtaampaa ruokaa.

Luomutuotteiden tarjonta on mielestäni lisäksi aika heikkoa monessakin kaupassa.  Lihaa on vaikea löytää  monipuolisesti luomuna. Jauhelihaa on tietenkin tarjolla yllin kyllin lähes joka paikassa.

Minne menet, maailma

Maailman väkiluku tänään on noin 7320 miljoonaa. Kun nettokasvu on noin 100 miljoonaa vuodessa, maailman väkiluku ylittää 7,5 miljardia jo vuonna 2017. Kasvu on valtavaa ja kiihtyy koko ajan. Jo vuonna 2050, ellei jo aiemminkin, maapallon väkiluku ylittää 10 miljardin rajan.

Vastaavasti maailma menettää koko ajan rajusti viljelykelpoista maata, eroosion takia 7.5 miljoonaa hehtaaria tänä vuonna ja aavikoitumisen takia 13 miljoonaa hehtaaria tänä vuonna. Metsää menetetään myös noin 5,4 miljoonaa hehtaaria.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä