Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Recep Tayyip Erdoğan

Turkin paikallisvaalit - muuttuuko mikään?

Turkin sunnuntaisiin paikallisvaaleihin liittyvä uutisointi on Suomessa keskittynyt lähinnä Istanbulin ja Ankaran pormestareiden valintoihin. Syvällisempiä analyysejä Turkin vaalien tuloksista ei suomalaisessa mediassa ole juurikaan näkynyt.  Silti  Helsingin Sanomat (31.3/1.4.) vakuuttaa varman oloisesti uutisotsikossaan "Presidentti Erdoğanin puolueelle karvas tappio Turkin paikallisvaaleissa”.

Uuden kansanmurhan alussa..

Tämä blogi perustuu vahvaan epäilyyn, vaikka hartaasti toivon olevani väärässä. Minua surettaa jo nyt, etukäteen, kunnioittamieni kurdien kohtalo. Kun Donald Trump kertoo, että Recep Tayyip Erdogan on ainut mies, joka pystyy tuhoamaan isis/daesh, niin edes hieman asiaan ja alueeseen perehtynyt tietää, että tämä käytännössä tulee tarkoittamaan kurdien tappamista juurta jaksain (eradicate).

Turkki valitsee tiensä tänään – toivottavasti viisaasti

Turkissa on tänään ennenaikaiset parlamentin- ja presidentinvaalit. Vaalien kautta Turkin diktaattori Recep Tayyip Erdogan tavoittelee valtaoikeuksiensa maksimoimista, kun parlamentarismiin perustuvasta järjestelmästä tulee presidenttivaltainen. Hänen puoluekoneistonsa tavoitteena on (ehdottoman) enemmistön saaminen parlamenttiin, mikä Turkin puolueiden valtasuhteissa voi onnistua vain, jos kurdipuolue HDP jää 10%:n äänikynnyksen alle.

Erdogan haluaa puuttua Saksan liittopäivävaaleihin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa jättää sormenjälkensä Saksan syyskuussa järjestettävien liittopäivävaalien tulokseen. Erdogan totesi toimittajille Istanbulissa, että Saksan puolueista CDU, SPD ja Vihreät ovat Turkin vihollisia. Siksi hän vaatii, että kaikki Saksan turkkilaiset, joita hän kutsuu "omiksi kansalaisikseen Saksassa", eivät äänestäisi liittopäivävaaleissa CDU:ta, SPD:ta eikä Vihreitä. Kysymyksessä on Erdoganin mukaan "kunnia-asiasta".

Komission puheenjohtaja Juncker: Britannian Theresa May elää toisella Galaksilla

Erään suhteen loppu

Britannia ja EU 50 vuotta

*

Vapunjälkeisenä ensimmäisenä aamuna kahvipöydässä silmään sattuu melkein peräkkäisiltä sivuilta Aamulehdestä (2.5.2017) tällaiset ääripäät.  Erään suhteen alku ja loppu. 

He vain ”kasvoivat erilleen”.

*

Aamulehti 50 vuotta sitten eli 2.5.1967:

”Eglanti anoo EEC:hen

Erdogan ylitti rajan - ISIS:in perillinen?

Erdogan meni retoriikassaan sellaisen rajan yli, mitä ei tulisi johtajan ylittää. Hän lausui rasistisesti "eurooppalaiset ympäri maailman eivät voi kävellä turvallisesti kaduilla, jos Eurooppa jatkaa samaa asennettaan Turkkia kohtaan."

 

Läppä ei ole enää johtajien välistä vaan Erdogan otti valtioiden kiistojen välikappaleeksi tavalliset ihmiset. Lauseella on varmasti kaksi seurausta:

Vahvat miehet, heikot taloudet

Presidentinvaali on liittänyt Yhdysvallat Venäjän, Turkin ja Filippiinien rinnalle vahvojen miesten suorasukaisesti johtamien maiden joukkoon. Kaikki ovat hakeneet kannatusta lupaamalla panna maansa talouden kuntoon, laittaa rikolliset ja keinottelijat kuriin ja järjestykseen sekä ajaa häikäilemättä oman maansa etua kansainvälisessä kanssakäymisessä.

Erdogan kiristää Euroopan unionia

Euroopan unioni ja Turkki sopivat keväällä siitä, että Turkki rajoittaa pakolaisten pääsyä EU-alueelle. EU lupasi Turkille vastavuoroisesti massiivisen rahallisen korvauksen pakolaisten aiheuttamien kustannusten korvaamiseksi ja sen, että Turkin EU-lähentymisneuvottelut pidetään käynnissä. Kuitenkin Turkin ihmisoikeustilanne on dramaattisesti heikentynyt keväisen sopimuksen ja  Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Putin ja Erdogan Pietarissa – despootit ”Pahan valtakuntaa” rakentamassa

Kun on katsonut omassa elämässään ruohonjuuritason valtaholismia silmästä silmään tarpeeksi monta kertaa ja jäänyt jyrän alle, oppii. 

Mitä EU vaatii Turkilta?

EU on ilmoittanut selväsanaisesti, että kuolemanrangaistus katkaisee Turkin jäsenyysneuvottelut. Poliittisessa julkisuudessa EU:n periaatteet lätistyvät kuitenkin tähän yhteen ainoaan asiaan. Samalla Erdogan luo diktatuuria, sulkee mediataloja ja potkii viroistaan toisin ajattelevia.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä