Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Peruspalvelut

Hyvinvointivaltion rauniot

Vanhukset makaavat vaipoissaan ja pakkolääkittyinä. Sairaaloissa on liian vähän henkilökuntaa ja lääkärit ja hoitajat väsyvät työtaakkaansa. Veroihin nousupaineet. Työeläkemaksuihin nousupaineet. Olemme maailman kärkisijoilla verotuksessa. Rahaa ei kuitenkaan edes nyt riitä turvaamaan laadukkaat peruspalvelut.

Koulukiusaaminen on arkea. Lapsia kiusataan ja hakataan. Kuka haluaa tehdä lapsia tähän maahan, kun he joutuvat hakattavaksi ja kiusattavaksi kouluihin?

Mitä sotelle pitäisi tehdä?

Pian valittavat uudet kunnanvaltuustot astuvat keskelle sosiaali- ja terveysalan eli sote-uudistuksen ja siihen liittyvän maakuntauudistuksen siirtymävaihetta. Puhetta on paljon, mutta selkeitä näkymiä vähemmän. Mitkä ovat uudistuksen pääkohdat?

 

Maakuntademokratia hyvä, maakuntien määrä huono

On sinänsä hyvä, että kuntayhtymät ja muut hallintohimmelit korvataan selkeämmällä ja kansanvaltaisemmalla järjestelmällä, jossa valitaan vaaleilla maakuntavaltuustot.

Parasta kuntalaispolitiikkaa on Suomen oman päätösvallan vaatiminen

Kuntien taloudelliset ongelmat ovat seurausta EU:n ohjaamasta politiikasta, jota eduskunta ja hallitus toteuttavat. Nämä ovat vetäytyneet vastuustaan peruspalvelujen rahoituksessa ja siirtäneet kunnille lisää velvoitteita. Tehtävien lisääminen on pakottanut kunnat veroasteen nostoon ja johtanut myös kuntien velkaantumiseen. Kunnallisvero on tasavero. Verotusta on viety tasaverojen suuntaan ja siten siirretty verorasitusta pienituloisten suuntaan.

Vanhoilla konsteilla uusia tuloksia?

Vastuullinen päätöksenteko. Tästä lausahduksesta on tullut lähes synonyymi "pakollisille" lisäleikkauksille. Samaa vastuullisuutta olemme nähneet harjoitettavan jo niin kauan, etteivät nuoremmat sukupolvet ole muusta kuulleetkaan. On päivänselvää, että tyhjästä on huono nyhjästä, mutta peruspalvelut ovat jo kuitenkin niin loppuun leikattuja, että olisi korkea aika siirtää mietinnän painopiste siihen, mistä saamme lisää rahaa.

Valinnanvapauden pihvi on valinnanvara

Tiistaina julkaistu professori Mats Brommelsin työryhmäraportti on hyvä pohja valinnanvapausmallin valmistelutyölle. Raportin myötä sote-uudistus ottaa taas askeleen eteenpäin, kun Suomen valinnanvapausmallia päästään konkreettisesti työstämään. Valmisteluryhmä pääsi luokalta, vaikka edessä on hyvin paljon työtä, kuten raportin vastaanottanut ministeri Juha Rehulakin totesi.

Maksoin ennakonpidätyksiä 19 956,87 euroa.

Huomenna maanantaina tulee verotiedot julkiseksi vuoden 2014 osalta. Pohjois-Savonkin kovatuloisimmat listataan jälleen maakunta- ja pakallislehdissäkin. Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan kiinnostunut siitä ketkä niitä kroisoksia on. Olkoonpahan keitä tahansa.

Lapin palvelut ja työllisyys kuntoon vaikka pakolla, perkele!

Etelä-Suomi on aina elänyt parasiittina pohjoiselle. Syy tähän on yksinkertainen. Etelässä ei ole maata, mistä ammentaa rikkauksia. Nyt kumminkin Suomi on unohtanut myös Lapin maa-alueen kokonaan, ja köyhdyttää politiikallaan sekä Lappia että koko Suomea.

Suomen talous on vientivetoista. Vienniksi voidaan laskea puuteollisuus, kaivosteollisuus, luonnontuotteet, matkailu... ja "yllättäen" kaikkea tätä löytyy läjäpäin Lapista.

Kärkiagendani - apua?

Kestävä ratkaisu kestävyysvajeeseen

Syrjäseuduilla on otettava käyttöön julkisten palkkojen +15 prosentin palkkatuki. Sivistys-, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä infran rakentamisen rahallinen tuki valtiolta luo työpaikkoja syrjäseuduille ja lisää hyvinvointia koko valtiossa. Kunta hyötyy työllistämisestä, koska kuntaveron tuotto kasvaa palkkojen ohella.

Kummallisen curlinghallin paluu

Paljon puhuttanut curlinghallihanke on tehnyyt paluun hyvinkääläiseen poliittiseen keskusteluun. Viimeksi asian parissa puuhasteltiin toukokuun valtuuston kokouksessa, jossa päätettiin rahoittaa hanketta 36 000 euron tukisummalla seuraavan viidentoista vuoden ajan. Yhteensä hyvinkääläiselle curlingille päätettiin siis maksaa 540 000 euroa lajitukea. Hyvinkään kaupunki ei tue mitään muuta lajia vastaavilla summilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä