Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Opiskelijavalintauudistus

Ojasta allikkoon: Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus

Korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat. Opetus- ja kulttuuriministeriö on uudistamassa opiskelijavalintaa siten että merkittävä osa vuoden 2020 opiskelijavalinnasta tehdään ylioppilastodistusten arvosanojen pohjalta. Muutoksella pyritään vähentämään opiskelijoiden välivuosien määrää ja aikaistamaan nuorten valmistumista yliopistoista.

Muutoksen henki on selvä: mitä paremmalla yo-todistuksella pyrit yliopistoon, sitä todennäköisemmin pääset sisään.

 

Itse en ole täysin vakuuttunut muutoksen onnistumisesta ja perustelen sitä seuraavasti:

Näin lobataan: Valintakoeuudistus ja valmennusyritykset

Mahdollisen pääsykoeuudistuksen suurin häviäjä olisi valmennuskursseja järjestävät yritykset ja ne ovatkin ostaneet viestintätoimisto CRE8:lta apua poliitikkoihin vaikuttamiseen. Vasemmistoliiton Teemu Hiilisen uudistusta vastustava blogi tältä päivältä perustuu lähes kokonaan CRE8:n tekemään raporttiin päättäjille nimeltä OKM:n Opiskelijavalintauudistus johtaa ongelmiin. Katsottuani tuota dokumenttia en millään saanut selville kuka sen on tilannut ja mistä syystä.

Hätiköinnillä suuri hintalappu

Iltalehti uutisoi tänään (18.4.2017) hallituksen tavoitteesta siirtyä uudenlaiseen korkeakoulujen opiskelijavalintaan. Samalla suomalaiset korkeakoulumarkkinat ovat suljettuja kilpailulta ja aivovuotoa ulkomaille pelätään. Myös syrjäytymisen hintalappua kauhistellaan.

Valmennuskurssit eivät ole salatiedettä

 

Opiskelijavalintauudistuksen yhteydessä käydään kiivasta keskustelua muu muassa opiskelijajärjestöjen järjestämistä valmennuskursseista. Valmennuskurssit koetaan eriarvoistaviksi kustannustensa takia ja onpa uutisissa puhuttu myös valmennuskurssien muuttumisesta ”välttämättömyydeksi” opiskelupaikan saamiseksi (Aamulehti 31.1.2017). Mutta kuulkaas nyt, kyllä opiskelemaan pääsee ilman valmennuskurssiakin.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä