*

Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveyspalvelut

Rautalangasta

Nyt on siis saatu selville, että Münchenin joukkomurhaaja ei ollut Isisin innoittama terroristi, vaan Saksassa kasvanut, mielenterveysongelmista kärsinyt mies. Tästä on jo ilmestynyt monta blogitekstiä, puhutaan narratiivista, kongnitiivisesta dissonanssista, diskurssista... Pelkäänpä, että tuollainen teksti ei tavoita ihan kaikkia, joten kirjoitan niin, että varmasti jokainen ymmärtää:

Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

Terveydenhuollosta leikataan valtiotasolla kolme miljardia tällä vaalikaudella. Mielenterveyskuntoutuva ystäväni joutui käymään kesäkuun lopussa Tampereella yhdessä harvoista auki olevista terveyskeskuksista poliklinikalla, koska ajanvarauspalvelusta kerrottiin elokuun lääkäriaikojen vapautuvan varattavaksi heinäkuun puolessa välissä. Hän järkyttyi touhun tasosta.

Mielenterveyspalvelut yhdeltä luukulta

Kuluva pimeä marraskuun viikko on valtakunnallinen mielenterveysviikko. Teemaviikolle on tilausta, sillä mielenterveyteen liittyvät kysymykset kuuluvat arkipäiväämme, vaikka ne ovatkin usein edelleen jonkin asteinen tabu. Lähipiirissämme voi olla esimerkiksi mielen ongelmien kanssa painiskelevia lähimmäisiä tai yksinkertaisesti näemme pahoinvointia kaduilla.

Mielenterveyspalvelut kuntoon

 

Mielenterveyshäiriöiden suhteellinen osuus kansamme tautitaakasta on kasvusuunnassa. Vuodesta 2000 niiden osuus työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttaneista sairauksista on ollut suurin ollen tällä hetkellä noin 40 prosenttia, ja joka päivä viisi nuorta jää niiden takia työkyvyttömyyseläkkeelle. Samalla monet mielenterveyden riskitekijät kuten alkoholi- ja talousongelmat ovat lisääntyneet.

Minä olen masentunut

Mie olen masentunut. Ei sitä oikein muutenkaan voi sanoa, eikä tietenkään pitäisikään. Ja puhun nyt siis ihan oikeasta sairaudesta, enkä mistään "teiniahdistuksesta". 

Noilla sanoilla aloitin tilapäivityksen Facebookissa. Tulin kaapista ulos, ja kerroin tutuilleni julkisesti olevani sairas. Kerroin sen, jotta he ymmärtäisivät paremmin miksi olen ollut hieman poissaoleva. En halunnut kauhistelua tai lohduttelua. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä