Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Iso-Britannian ero EU:sta

Kaataako Brexit koko Iso-Britannian poliittisen järjestelmän?

Monien narrina pitämä Boris Johnson on nousemassa Iso-Britannian konservatiivipuolueen johtoon. Tie pääministeriksi on kuitenkin vielä kivinen, sillä puolue ei pidä hallussaan parlamentin enemmistöä ja on sisäisesti hyvin hajanainen. Uudet vaalit ovat todennäköisesti edessä ennen nykyisen istuntokauden loppua.

EU:sta eroamisen näyteikkuna - Iso-Britannia

Iso-Britannian eroamisprosessi on varsin hyvä näyteikkuna sekä niille, jotka haikailevat eroa, että niille, jotka pitävät Euroopan Unionia sopivana viitekehyksenä jatkossakin. Vielä on toki hyvin aikaista sanoa, miten asiat etenevät. Olen huomannut jo tiedotusvälineitä seuraamalla, että kyllä se ravistelee rakenteita monelta kantilta. Jo nyt. Sen verran olen brittejä oppinut tuntemaan yli 30 vuoden ajan, että herkästi he näkevät itsensä suurempana kuin maan koko ja talous edellyttävät. Samaa ”vikaa” on myös ranskalaisissa.

Brexit - harhakäsitykset huipussaan

Mistä ihmeestä on tullut se käsitys, että kaikki UK:n kansainvälinen kauppa olisi juuri EU:n kanssa ja kaikki se pysähtyisi nyt yht'äkkia?

Ensinnäkin, yli 50% Iso-Britannian kaupasta on EU:n ulkopuolista. 
Toiseksi, jos sellainen tilanne syntyisi, että UK ja EU ei pääse sopuun vapaakaupasta, niin tarpeellisten tavaroiden vienti ja tuonti kyllä kestää mahdollisen tullimaksun.

Vasemmiston Brexit-ongelma on, että sen luontevin linja on tylsä keskitie

Lienee hyvä, että Brexit ilmoitettiin juhannuksena. Epäilemättä monet suomalaiset poliitikot ja muut kommentoijat säästyivät pahimmilta ylilyönneiltä sen ansiosta, että oli painetta rentoutua ja lomailla edes vähän, vaikka historia tapahtuu ympärillä.

 

Britannia loi uuden alun – pöytä on lakaistu puhtaaksi

(Valtavan uhkaamishengen täyttänyt tuhkan ripottelu täytti eetterin, kun kansanvalta puhui suoraan Iso-Britanniassa. Kansa sanoi yli miljoonan äänestäjän ylivoimalla - ei – Euroopan Unionille. Saman tien alkoi synkistely meidänkin mediassa, pääpukarina Helsingin Sanomat – entä meidän suomalaisten oma pöytä, Sexit?)

 

Päiväkahviseuraa EU:n sedille

Mies kysyi naiselta: "Suostuisitko kanssani sänkyyn, jos maksaisin miljoona puntaa?"

Nainen vastaa varovaisen myöntävästi, jonka jälkeen mies kysyy:

"Entä suostuisitko jos maksaisin viisi puntaa?"

"Millaiseksi naiseksi sinä oikein minua luulet?" kysyy nainen loukkaantuneena.

"Mehän tiedämme jo, millainen nainen sinä olet. Nyt vain neuvotellaan hinnasta", vastasi mies.

 

Brexit toteutukoon mahdollisimman pian

Ison-Britannian neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä äänestäjät päättivät haluta maansa eroavan Euroopan Unionista. Tämä on toki iso pettymys kaikille EU:n ystäville, joihin minäkin lukeudun, mutta nyt on vain nopeasti hoidettava asia mahdollisimman pienin vaurioin valmiiksi. Britannian ei tule antaa yhtään pitkittää prosessia, koska keskeneräinen hanke vain jarruttaa molempien osapuolten, EU:n ja Ison-Britannian selviytymistä kriisistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä