Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Geneven pakolaissopimus

Pakolaiskysymyksessä todellisuus on karannut käsistä

Kansainväliseen suojeluun liittyvät määritelmät lukemalla on helppo ymmärtää, ettei turvapaikan myöntäminen ole eksaktia tiedettä. Tulkinnoille on paljon tilaa huolimatta siitä, että EU-valtioiden tasolla on jo pitkään pyritty yhtenäistämään näitä linjauksia. Oikeus kansainväliseen suojeluun on kolmiportainen asia. Varsinaisen turvapaikan myöntämisen perusteet löytyvät Suomen osalta toisaalta Geneven vuoden 1951 pakolaissopimuksesta, toisaalta EU:n perusoikeuskirjasta.

Suomi-neito, milloin sinä menetit järkesi?

Suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun seuraaminen on ollut viimeisen vuoden aikana enenevässä määrin vaivaannuttavaa. Kun jyrkkenevää retoriikkaa, valloilleen ryöpsähtänyttä pelonlietsontaa ja rasistisen roskan muuttumista salonkikelposeksi on seurannut aikansa, olen alkanut epäillä, että maamme on vajoamassa jonkinlaisen kollektiivisen psykoosin valtaan. Suurelta osin sen takia olen itse ottanut aikalisän blogini ylläpidon osalta.

Turvapaikkapolitiikka tapetilla

Pohjoismaiden neuvosto kokoontui eilen ja tänään Helsingissä. Vaikka turvapaikkapolitiikka ei suoraan kokouksen asialistalla ollutkaan, siitä käytiin runsaasti keskustelua. Jätin tänään pohjoismaiden hallituksille kirjallisen kysymyksen turvapaikkapolitiikasta ja Geneven pakolaissopimuksen toimivuudesta. Odotan hallitusten vastausta mielenkiinnolla, sillä yhteinen järjestelmämme on nyt rikki ja se vaatii pikaisia korjaustoimenpiteitä.

Turvapaikanhakijoita ei tarvitse päästää Suomeen

YK:n Geneven pakolaissopimus tai muukaan Suomea sitova kansainvälinen sopimus ei velvoita Suomea vastaanottamaan ainuttakaan turvapaikanhakijaa. Pakolaisiakaan se ei suoraan velvoita ottamaan, mutta esittää toivomuksen, että kaikki valtiot tunnustavat pakolaiskysymyksen humanitäärisen luonteen ja tekisivät kaiken voitavansa estääkseen tämän aiheuttamasta jännityksiä valtioiden välille.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä