Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kaikki blogit puheenaiheesta Brexit EU populismi

Miksi Boris Johnson- tyylinen populismi menestyy Englannissa?

Boris Johnson valehtelee, puhuu lööperiä, sanoo tänään yhtä ja huomenna toista, vaihtaa mielipiteitään eli takki kääntyy.  Totuudella ei näytä olevan mitään arvoa Borikselle, muttei myöskään hänen kannattajilleen. Miksi tällainen politikko kerää suosiota ja menestyy Englannissa?

Veropopulismi on kevään ensi kukka

Politiikkaa tehdään hyvin paljon mielikuvilla ja maalaamalla niiden kautta uhkakuvia. Näiden vaalien yhdeksi suureksi aiheeksi on noussut verotus ja siihen liittyvät mielikuvat. Kysymys on itse asiassa vanhasta kunnon vasemmisto – oikeisto asettelusta. Mitään järkeä tässä keskustelussa ei tässä muodossa ole, mutta silti suuri joukko tekee äänestyspäätöksiä keskustelun ja varsinkin uhkakuvien perusteella. Kun arvuuteltiin tuleeko näistä hoivavaalit, sotevaalit niin ei tullut kumpaakaan. Tuli oikeisto – vasemmisto vaalit ja sitä kautta verovaalit. 

Brexit kiihko laantuu, mutta liian hitaasti

Brexit-  äänestys meni aikanaan pieleen Englannissa. Brexit- äänestyksen piti saada brexit- kiihkoilijoiden ja kansankiihottajien suut hiljaisiksi ja saada kansan tuki konservatiivien harjoittamalle EU- politiikalle. Brexit- äänestyksen piti hiljentää keskustelu ja antaa hallitukselle työrauha.

Populismin noitavasara

Pariisissa pidetyssä äskettäisessä OECD-foorumissa esiteltiin uusia kirjoja, joista ehkä mielenkiintoisin oli professori Yascha Mounkin kirja: ”The People vs. Democracy. Why our Freedom is in Danger and How to Save it (Ihmiset vs. demokratia. Miksi vapaus on vaarassa ja miten pelastaa se).

Brexit-keskustelua: Juupas ja Eipäs juttelee

EU:n puolustaja Juupas: Brexit tulee briteille kalliiksi! Brexittiä kannattavat ovat typeriä.
EU:n arvostelija Eipäs: Britit säästää rahaa ja työllisyys nousee, kun se eroaa EU:sta.
Juupas: Mut autoteollisuus pakenee.
Eipäs: Ei välttämättä.
Juupas: Kyl ne pakenee.
Eipäs: Se jää nähtäväksi. Uusia investointeja tulee tilalle. EU-puolustajien ennustukset on tähänkin saakka kaikki menneet huti.
Juupas: Brexit on ksenofobiaa ja typeryyttä.
Eipäs: Onko ksenofilia sitten parempi?

Venäjän nettitrollitko syypäitä brexitiin?

YLE:n mukaan The Times väittää että Venäjän nettitrollit kampesivat Britanniaa ulos EU:sta brexit vaalikamppanjan yhteydessä.   Mitä etua Venäjälle olisi ollut, tai mitä etua Venäjälle on tulevasta brexitistä?  Mitä etua Venäjälle on siitä että USA:ssa on nyt presidenttinä epävarma ja ailahteleva Trump, jonka todellisesta politiikasta ei tiedä mitään Trump itsekään?

Theresa Mayn epäonnistuminen

Theressa Mayn tarkoitukset, hänen julistaessaan uudet vaalit, lienevät olleet vipittömän isänmaalliset. Arvioni mukaan Englannin pääministeri pyrki muuttamaan brexit- katastrofin voitoksi, tai ainakin lieventämään sen negatiivisia vaikutuksia Englannille, asettamalla EU:lle alkuvaiheessa mahdollisimman kovat, mutta Englannin kannalta myönteiset ehdot. May kuvitteli saavansa vaaleissa parlamenttiin lisää konservatiiveja ja sillä tavalla itselleen lisää arvovaltaa neuvotteluissa.

Juuri niin Brexit

Britannian exit.

Brexitin eteneminen paljastaa EU:n sosialistien todellisen kuvan.

EU:n utopistien kuvitelma siitä että kansa on kyseenalaistamatta heidän takanaan, romahtaa pätkä kerrallaan. Mikä voisikaan olla lopputulos, kun demokraattiseksi itseään mainostava ja itseään pitävä, pakottaa väärin äänestäneet jäsenvaltiot äänestämään uudelleen kunnes saadaan "oikea" päätös.

Sitten kun se "oikea" päätös on saatu, niin sen jälkeen ei saisi ikinä äänestää uudelleen, koska se vaarantaisi "demokratian".

Populismin vastainen trendi?

Trendi?

Hollanti, Saarland ja Bulgaria. Tolkun puolueet näyttävät säilyttäneen valtansa näissä unionin alueen viime vaaleissa. Olisikohan tämä nyt sitten trendi jatkossakin Ranskassa, Saksassa ja Italiassa? Jos populismia ajatellaan, niin miksei Suomenkin kunnallisvaaleissa.

 

Itse epäilen, että globaalien tai edes unionin kattavien trendien merkitys vaaleissa on vähäisempi kuin julkisuudessa annetaan ymmärtää, Niillä on vain helpompi selittää tuloksia, kuin paneutumalla paikallisen politiikan monimutkaisuuksiin.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä