Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Näin Sipilän budjetti kurittaa pienituloisia

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen budjetti vuodelle 2016, josta nyt paraikaa eduskunnassa keskustellaan, on kylmää kyytiä pienituloisille. Paljon on puhuttu hallituksen kilpailukykypaketin vaikutuksista työssäoleviin pienituloisiin, mutta luvassa on myös paljon sellaista, joka kohdentuu vielä huonommassa asemassa oleviin, kuten eläkeläisiin ja muuten työelämän ulkopuolella oleviin pienituloisiin.

Hyvinvointivaltio-Suomessa köyhyys- ja syrjäytymisuhan alaisia on määritelmistä riippuen satoja tuhansia, joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 900 000. Noin 15 prosenttia lapsista elää köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Suomessa on yli 20 000 työtöntä yksinhuoltajaa, näissä perheissä asuu lähes 30 000 lasta. Yli 20 000 ihmistä jonottaa leipäjonoissa ja yli 30 000 nuorta on rekisterien ulkopuolella, ei siis edes työttöminä työnhakijoina. Maassamme on yli 7 500 yksin elävää asunnotonta ja 420 asunnotonta perhettä.

Eriarvoistuminen haittaa talouskasvua ja hyvinvointia. Näin Sipilän hallitus vastaa näihin haasteisiin, esittelen muutaman toimen:

Eläkeläisten asumistuen lakkauttaminen

Hallitus esittää eläkeläisten asumistuen lakkauttamista ja eläkeläisten siirtämistä yleisen asumistuen piiriin. Vaikka muutosta loivennettiin, tulee se kurittamaan eläkeläisten lompakoita jopa 60 euroa kuukaudessa, se on pienituloiselle eläkeläiselle paljon. Uudistus tullee voimaan vuoden 2016 alusta vaiheittain. Vuositasolla asumistukileikkauksen arvioidaan olevan -65 miljoonaa euroa.  

Lääkekorvausten heikentäminen

Valtion osuus lääkekorvauksista vähenee ensi vuonna -48,5 miljoonaa euroa. Hallitus korottanee lääkekulujen omavastuita, jotka jo nyt ovat Pohjoismaiden korkeimmat. Lääkekorvausten heikentyminen ja omavastuiden nostaminen kohdistuvat erityisesti pienituloisiin. Ikääntyneissä on enemmän pienituloisia ja heidän joukossaan myös käytetään enemmän lääkkeitä. Samalla näihin ihmisiin osuu myös eläkeläisten asumistuen leikkaukset. Esimerkiksi vaikeiden, pitkäaikaisten sairauksien lääkkeistä voi saada peruskorvausta suuremman erityiskorvauksen. Erityiskorvauksia saavista keskimääräistä isompi joukko on pienituloisia.   

Matkakorvausten leikkaus ja ruokavaliokorvauksen poistaminen

Hallitus esittää leikattavaksi matkakorvauksista -25 miljoonaa euroa (josta valtion osuus on -11 miljoonaa). Matkakorvauksia käytetään kodin ja terveydenhuollon hoitoyksikön välisiin siirtymiin. Hallitus esittää myös ruokavaliokorvauksen poistamista kokonaan, tämä on noin 10 miljoonan euron leikkaus. Köyhyys ja sairaus kulkevat usein käsikkäin. Pienituloisimpien menoista iso osa voi koostua erilaisista lääkemenoista ja asiakasmaksuista. Sairaudet hoitamattomina taas aiheuttavat uusia menoja ja sairauksien pahenemista. Jo nyt pienituloisimmat hakeutuvat hoitoon heikommin kuin parempituloiset.

Sosiaaliturvan indeksipoistot ja indeksijäädytykset

Kun elinkustannukset nousevat, muun muassa asuminen, liikkuminen ja ruoka maksavat jatkuvasti enemmän, tähän on vastattu tekemällä sosiaaliturvaetuuksiin indeksitarkastuksia. Nyt hallitus esittää lapsilisien ja opintotuen indeksisidonnaisuuksien poistamista täysin. Lisäksi peruspalvelujen valtionosuusindeksi jäädytetään. Indeksipoistot ja -jäädytykset kasvattavat tuloeroja, lisäävät pienituloisuutta, lapsiköyhyyttä ja vanhusköyhyyttä.

Euromääräisesti monista hallituksen päätöksistä hyötyvät eniten yhdeksänteen tulokymmenykseen kuuluvat, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin 80 prosentilla suomalaisista. Suurin ongelma näissä leikkauksissa on, että monet niistä kasautuvat samoille ihmisille, sama oli myös Sipilän kilpailukykypaketin kanssa. Äänestäjänä olisin nyt tarkkana. Hallituksen tarjoama vaihtoehto ei ole ainoa, pienituloisten kurittaminen ei ole pakko, kuten hallituksen riveistä kovaa huudetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MO: "Euromääräisesti monista hallituksen päätöksistä hyötyvät eniten yhdeksänteen tulokymmenykseen kuuluvat, joilla on käytössään enemmän rahaa kuin 80 prosentilla suomalaisista."

Kiitos tiedosta: tätä ei hallitus erityisesti esittele. Oletan, että melkoinen osa niin Keskustan kuin Perussuomalaisten äänestäjistä (kenties myös kansanedustajista, joita tosin molemmissa puolueissa paimentaa perustuslaiton puolue- ja ryhmä- eli tyhmäkuri) ei tahdo näitä varattomampien elämää ahtaammaksi tekeviä toimia - etenkin kun voidaan tehdä toisinkin, jos tahtoa on.

Tiedossa siis on vauraille (lisää) vaurautta ja köyhille (lisää) köyhyyttä.

Pekka Pylkkönen

Eivätkö pienituloiset sitten ole päässeet nauttimaan aiemmasta talouskasvusta? Ovat tietenkin. Ja määritelmien sekopäisyydestä johtuen meillä tosiaan voi olla miljoona köyhyydessä ja kurjuudesta elävää, vaikka nyt sattuvatkin kuulumaan ihan maailman ostovoimaisimpaan eliittiin.

Mikä ihmeen maailma se sellainen on jossa kun kerran annat lahjan, olet velvollinen antamaan sen joka päivä uudestaan vähintään yhtä suurena? Riippumatta siitä paljonko sinulla on lompakossa pätäkkää?

Niin ja inflaatio on pakkasella, indeksejä seuraamalla etuuksia pitäisi pienentää.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sipilä ei vieläkään osaa ottaa huomioon sitä että suomion saanut varoituksen eurooppakomissiolta liian alhaisesta sosiaaliturvasta ja joutui tarkkailulistalle mukavasti samaan pulpettiin romanian kanssa. Kaiketi on kuitenkin näkökulmasta kiinni onko vähäosaisten toimeentulo katsottava keskipalkasta (n.400+asumistuki) vai elin- ja sunmuistakustannuksista (n. 1300 *sis. asuinkulut)

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Tiedättekö, mihin meidän yhteiset veroeuromme valuvat? 90-luvun PANKKITUKEEN EDELLEEN -ARMON VUONNA 2015! Vanhoilla velkakirjoilla tehtaillaan ohi verottajan miljoonia eli yhteiset rahamme valuvat vääriin taskuihin -eivät niille, joiden hyvinvointia, terveydenhuoltoa ja eläketurvaa niillä on tarkoitus ylläpitää.

Ainoa mahdollisuutemme on ottaa Islannin malli käyttöön. Nyt on tullut aika totuuden ei leikkausten.

Atte Peltomäki

Taloustiede ei ole erityisen eksaktia tiedettä. Tästä syystä väittämiin "nyt on pakko leikata" kannattaa suhtautua varauksella. Tässä artikkeli taloustieteen todisteluongelmista:

http://uk.businessinsider.com/federal-reserve-pape...

Matti Korhonen

Voisiko joku laske ihan huvikseen, kuinka paljon on pienyrittäjiä ja itsensä työllistäjiä , työntekijöitä avoimella sektorilla/julkisen talouden palkkalistoilla. Samoin olisi hyödyllistä tietää työttömyyskorvauksella olevien määrä,päiväkotilapsia, koululaisia , opiskelijoita sekä eläkeläisiä. Silloin selviää meille kaikille liikkumatila hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisessä. Ja jos vajetta jää, millä ne rahoitettaisiin,jos kaikki leikkaukset halutaan estää ?

Atte Peltomäki

Ei se laskutoimitus ole noin yksinkertainen, ei sitten niin lähellekään!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Koen itseni pienipalkkaiseksi ihan oikeasti (tämän ikäiseksi, kohta 39). Nettona käteen 1700 egeä kuussa, ei mahdollisuutta tehdä vuoroja, ilta, sunnuntai tai ylityö. Eläkekään ei oikein kehity tällä liksalla. Juuri ja juuri en ole oikeutettu asumistukeen.

Vuora 555 +sähkö 30/kk +vesi 20/kk
Elatusmaksu 200 ja sitten kaikki muut laskut, netit, lehdet, yms.

Toki jos autosta luopuisi niin jäisi jotain rahaa käteenkin. Nyt laskujen jälkeen pitää pärjätä 15€ per päivä. Sillä ostetaan ruoka, vaatteet ja parturipalvelut sekä viihde. (ja bensa, onneksi en tarvitse autoa enää, joten kahteen viikkoon en ole ajanut). Niin ja lääkkeet jos niitä tarvitsee, mutta onneksi en tarvitse. Toki tuossa murtui hiljattain varvas, työterveys tutki ja sairaanhoitopiiri jälkihoiti. Kustannus 65€ ylimääräistä.

Olen miettinyt että pitäskö tehdä toista työtä. Tämän lisäksi siis.

Hallitus sinänsä ei miuta ole ollut rokottamassa. Toki työttömien takia työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,5 prosenttiyksikköä bruttopalkasta, eli joku 12€/kk. Eläkemaksu nousee myös, mutta verotus kevenee 8€/kk.

En tosin tästä persuja syytä. Olisi kiva kuulla kaiken kärsimysjargonin seassa, että mistä Sinulta nyt leikataan ja kuinka paljon? Onneksi tämä hallitus hylkäsi ALV:n korottamisen, joka toki olisi ollut helpompi nakki. Mutta olisi osunut ikävästi minuun.

Ainoa lohdutukseni on se, että saan tehdä työtä minkä koen mielenkiintoiseksi ja kerrankin minulla on useamman vuoden työsopimus, 15 vuoden pätkäduunin jälkeen.

Toimituksen poiminnat