Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Sosiaaliturvan uudistukset ja asuntopolitiikka tukemaan työllisyyttä

  • Tekstin kirjoittajat: Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Helsinki & Jaakko Stenhäll DI, Tampere
    Tekstin kirjoittajat: Maria Ohisalo, VTM, köyhyystutkija, Helsinki & Jaakko Stenhäll DI, Tampere

Työllisyyspolitiikan nimissä ehdotetaan tämän hetkisessä keskustelussa monenlaisia keinoja: niin opiskeluun liittyvien ehtojen kiristämistä kuin nimellistä korvausta vastaan tehtävää mukatyötä, jolla työttömäksi ajautuneet velvoitetaan tekemään erilaisia askareita. Keskeisiä kysymyksiä työttömyyden ehkäisemisessä ovat kuitenkin se, kuinka sosiaaliturvaa ja työtä voidaan yhteensovittaa ja kuinka asuntopolitiikka tukee työllisyyttä.

Teollisuuden rakennemuutos ja heikkenevä huoltosuhde edellyttävät koulutukseen panostamista, uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksien tukemista ja sosiaaliturvan uudistamista niin, että se ei nykyisellä tavalla kahlitse ihmistä minimitoimeentuloon. Tärkeimpänä askeleena on joustavamman sosiaaliturvan luominen - työllistymisestä on tehtävä ihmisille kannattavaa. Tällä hallituskaudella toteutettu työttömyysturvan suojaosa oli hyvä ensiaskel. Tärkeintä on luoda malli, jossa jokainen lisäeuro bruttotuloissa tuo lisää myös tilipussiin. Nykyisellään liian moni työn vastaanottaja menettää työtä tekemällä enemmän rahaa veroissa ja sosiaaliturvaetuuksissa kuin mitä pystyy työllään ansaitsemaan. Kustannusneutraalisti toteutettava perustulo olisi uudistus, joka toisi uusia ryhmiä työn ääreen. Tutustu Vihreiden eduskunnan tietopalvelussa teettämään mikrosimulaatiomalliin.

Asuntopolitiikan tulee tukea paremmin työllisyyttä. Omistusasumista tukemalla olemme luoneet järjestelmän, jossa ihmisten varallisuus kiinnittyy asuntoihin ja asuntojen hinnat nousevat kohtuuttoman korkealle. Purkamalla omistusasumisen tukia saamme paitsi edullisempia asuntoja, myös parannamme työvoiman liikkuvuutta. Asuntopolitiikalla pitää myös nyt päättää luoda uutta työtä. Suhdanteen ja työllisyyden kannalta on erinomainen hetki toteuttaa asuntotarjonnan korjausliike, kun tuotantokustannukset ovat alimmillaan aikoihin, ja rakennustyöntekijöille sekä muille alan ammattilaisille tarvitaan töitä.

Samaan aikaan kaupunkeja täytyy rakentaa energiatehokkaiksi ja kestäviksi. Erityisesti suurissa kaupungeissa pitää nyt rakentaa paljon edullisia pienasuntoja (sekä omistus- että vuokra-) hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle, jolloin myös autopaikkoja tarvitaan vähemmän. Asuntomarkkinoilla tämä näkyisi uusina kohtuuhintaisina vaihtoehtoina.
 

Maria Ohisalo

VTM, köyhyystutkija, Helsinki

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

 

Jaakko Stenhäll

DI, Tampere

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Heliste

Vihreätkin olettavat , että työttömät ovat koiria.

Koira ei mieti kuin seuraavaa suupalaa eikä se suunnittele, mistä saa seuraavan eikä se suunnittele uhrauksia paremman herkkupalan saadakseen.

Työtönkin on viimeisten tutkimusten mukaan ihminen ja ajattelee pidemmällä tähtäyksellä. Työttömyys on se huonoin vaihtoehto, melkein mikä tahansa työ tarjoaa paremman ponnistusalustan kuin työttömyys .

Tuntuu udolta, että ihminen on kyennyt opiskelemaan 9-17 vuotta päästäkseen haluaamansa työhön, mutta kun joutuu työttömäksi niin hän ei kykene enää ajattelemaan toimiaan muutamaa päivää eteenpäin.Eli vihreidenkin oletus on, että muutaman euron mentys estää työllistymisen, koska työtön on taantunut eläimeksi eikä kykene näkemään työn tuomaa etua

Toisin oli 80-luvulla kun työttömille piti järjestää töitä niin lähes kaikki lähtivät mutisematta. Maatalon emännät, poromiehet etc kieltäytyivät, koska heillä oli muita töitä., mutta 90 % lähti aivan mielellään ja pääsi elämässä eteenpäin.Ja siihen aikaan kannustinloukut olivat paljon suurempia kuin nykyään, kun korvausten taso oli huomattavasti korkeampi.

Imeisesti nuo 80-luvun ihmiset olivat fiksumpia kuin tämän päivän työttömät

Tuo kannustinloukku on vain työttömien syyllistämistä, taloustieteilijöiden keksintö, jolla sosiaaliturvaa saadaan leikattua ja sillä saadaan siirrettyä huomio pois talousteorioiden virheellisyyksistä.Ja tietsyi Kokoomuksen puhdasta vihapropagandaa.

Vihreät ovat Kokoomuksen puisto-osasta

Toimituksen poiminnat