Sosiaaliturvan uudistukset ja asuntopolitiikka tukemaan työllisyyttä

Työllisyyspolitiikan nimissä ehdotetaan tämän hetkisessä keskustelussa monenlaisia keinoja: niin opiskeluun liittyvien ehtojen kiristämistä kuin nimellistä korvausta vastaan tehtävää mukatyötä, jolla työttömäksi ajautuneet velvoitetaan tekemään erilaisia askareita. Keskeisiä kysymyksiä työttömyyden ehkäisemisessä ovat kuitenkin se, kuinka sosiaaliturvaa ja työtä voidaan yhteensovittaa ja kuinka asuntopolitiikka tukee työllisyyttä.

Teollisuuden rakennemuutos ja heikkenevä huoltosuhde edellyttävät koulutukseen panostamista, uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksien tukemista ja sosiaaliturvan uudistamista niin, että se ei nykyisellä tavalla kahlitse ihmistä minimitoimeentuloon. Tärkeimpänä askeleena on joustavamman sosiaaliturvan luominen – työllistymisestä on tehtävä ihmisille kannattavaa. Tällä hallituskaudella toteutettu työttömyysturvan suojaosa oli hyvä ensiaskel. Tärkeintä on luoda malli, jossa jokainen lisäeuro bruttotuloissa tuo lisää myös tilipussiin. Nykyisellään liian moni työn vastaanottaja menettää työtä tekemällä enemmän rahaa veroissa ja sosiaaliturvaetuuksissa kuin mitä pystyy työllään ansaitsemaan. Kustannusneutraalisti toteutettava perustulo olisi uudistus, joka toisi uusia ryhmiä työn ääreen. Tutustu Vihreiden eduskunnan tietopalvelussa teettämään mikrosimulaatiomalliin.

Asuntopolitiikan tulee tukea paremmin työllisyyttä. Omistusasumista tukemalla olemme luoneet järjestelmän, jossa ihmisten varallisuus kiinnittyy asuntoihin ja asuntojen hinnat nousevat kohtuuttoman korkealle. Purkamalla omistusasumisen tukia saamme paitsi edullisempia asuntoja, myös parannamme työvoiman liikkuvuutta. Asuntopolitiikalla pitää myös nyt päättää luoda uutta työtä. Suhdanteen ja työllisyyden kannalta on erinomainen hetki toteuttaa asuntotarjonnan korjausliike, kun tuotantokustannukset ovat alimmillaan aikoihin, ja rakennustyöntekijöille sekä muille alan ammattilaisille tarvitaan töitä.

Samaan aikaan kaupunkeja täytyy rakentaa energiatehokkaiksi ja kestäviksi. Erityisesti suurissa kaupungeissa pitää nyt rakentaa paljon edullisia pienasuntoja (sekä omistus- että vuokra-) hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle, jolloin myös autopaikkoja tarvitaan vähemmän. Asuntomarkkinoilla tämä näkyisi uusina kohtuuhintaisina vaihtoehtoina.
 

Maria Ohisalo

VTM, köyhyystutkija, Helsinki

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

 

Jaakko Stenhäll

DI, Tampere

eduskuntavaaliehdokas (vihr.)

mariaohisalo
Vihreät Helsinki

Vihreiden varapuheenjohtaja, VTM, köyhyystutkija, jatko-opiskelija, varavaltuutettu Helsingissä. Ehdolla kevään 2017 kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu