Pölhöjä ja pölhöpopulisteja – kansanedustajan palkoista

Kokoomuksen Sampsa Kataja on kohauttanut itkemällä kansanedustajien pieniä palkkoja. Pölhöä. Kansa on närkästynyt, minäkin olen. Kyllä kansanedustajan palkka nykyisellään on varsin korkea, mutta vastuuta ja työtäkin on.

Eipä aikaakaan, kun ulostuloa on saapunut kritisoimaan demarien varapuheenjohtaja Sanna Marin. Hän lupaa tullessaan valituksi kansanedustajaksi lahjoittaa tuloistaan 10 prosenttia yhteiseen hyvään. Samaa ovat ehdottaneet eräätkin politiikassa mukana olevat perussuomalaisista vihreisiin. Pölhöpopulismia.

Marin ja muut poliitikot saavat toki käyttää omaa rahaansa miten parhaaksi näkevät, mutta yhteiskunnan ja sen heikoimpien jäsenten kannalta tärkeät palvelut eivät saa perustua tämäntyyppiselle hyväntekeväisyydelle. Päivätyönä leipäjonojen köyhyyttä tutkiessaan ei voi kuin olla puistelematta päätään tällaiselle pölhöydelle ja pölhöpopulismille. Anekdoottina: leipäjonot tulivat suomalaiseen katukuvaan 1990-laman aikaan, väliaikaisratkaisuina. Ne eivät kuitenkaan jääneet väliaikaisratkaisuiksi, vaan ruoka-apu on Suomessa pysyvämpi ilmiö tänään kuin koskaan aiemmin. Miksi, koska osa julkisen sektorin vastuusta heikoimmista huolehdittaessa on siirtynyt hyväntekeväisyyden varaan. Vähävaraisten ruoka-avustukset perustuvat käytännössä täysin lahjoituksiin: heidän jokapäiväinen leipänsä ei ole yhteiskunnan vaan lahjoittajien hyväntahtoisuuden varassa.

Lastensairaalan kohdalla käytiin aiheellinen keskustelu siitä, mitkä palvelut pitää maksaa verovaroin ja mikä on lahjoittamisen rooli Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa. Hienoa että sairaala sai rahoituksen, mutta suuri riski lahjoitusyhteiskunnassa on se, että vähiten pörröiset ja suloiset jäävät yksin kärsimystensä kanssa. Siksi valtaa ja myös suurta mielipidevaltaa käyttävän demareiden varapuheenjohtajan kannattaisi miettiä, minkälaista esimerkkiä hän näyttää. Tai ehkä hän on miettinyt.

 

 

mariaohisalo
Vihreät Helsinki

Vihreiden varapuheenjohtaja, VTM, köyhyystutkija, jatko-opiskelija, varavaltuutettu Helsingissä. Ehdolla kevään 2017 kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu