Annetaan lapselle oikeus olla lapsi

Suomessa noin 15 prosenttia lapsista elää köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vaarassa. Eriarvoisuuden kasvaessa osa lapsista jää vaille leikkiä ja lapsuutta. Jos lapsi joutuu pienestä pitäen huolehtimaan perheen taloudellisesta tilanteesta tai kantamaan huolta vanhempien keskinäisistä ongelmista, saattaa lapsi joutua ottamaan ikäänsä ja kehitystasoaan vastaamattomalla tavalla enemmän vastuuta kuin kykenee kantamaan. Pahimmillaan tämä aikuisille kuuluva vastuun kantaminen voi johtaa osattomuuden ja riittämättömyyden tunteeseen, mikä on omiaan vaurioittamaan lapsen tasapainoista kehitystä ja aiheuttamaan huono-osaisuutta. Jos lapsen arki ahdetaan täyteen velvollisuuksia eikä lapselle jää tilaa toteuttaa tarvettaan leikkimiseen, kielletään lapselta samalla oikeus olla lapsi.

Suomi on sitoutunut YK:n kansainväliseen lapsen oikeuksien sopimukseen ja tunnustanut sen myötä muun muassa lapsen oikeuden leikkiin ja vapaa-aikaan sekä kulttuurielämään ja taiteeseen. Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa valtiota, kuntia ja yksittäisiä viranomaisia edistämään aktiivisesti sitä, että oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan tulevat otetuksi huomioon lainsäädännössä, kunnallisessa päätöksenteossa, budjetoinnissa ja viranomaistoiminnassa.

Lapsen oikeuksien sopimusta valvova lapsen oikeuksien komitea on linjannut, että lapsen oikeus leikkiin ja vapaa-aikaan pitää sisällään muun muassa sen, että lapsilla olisi tasapuolisesti mahdollisuus osallistua erilaisiin harrastuksiin riippumatta heidän taloudellisesta, sosiaalisesta tai etnisestä taustastaan. Tämä ei ole itsestäänselvyys, sillä vuonna 2013 voitiin ensimmäistä kertaa kansainvälisestikin vertailtuna todeta, että perheen taloudellinen tilanne on Suomessa selkeästi yhteydessä lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuuteen.

Monesti ajatellaan, että Suomessa lasten ihmisoikeudet ovat kunnossa ja huomio viedään lasten tilanteeseen kehittyvissä maissa. Tekemistä riittää kuitenkin meillä ja muualla. Olen ehdolla eduskuntaan 2015 ja haluan vaikuttaa muun muassa seuraaviin lapsia koskeviin asioihin suomalaisessa yhteiskunnassa:

  • Lapsiperheiden riittävä toimeentulo ja kaikille maksuton koulutus ehkäisevät ylisukupolvista huono-osaisuutta.
  • Tarvitaan kansallisia toimintasuunnitelmia lasten köyhyyden torjumiseksi ja epätasa-arvon kitkemiseksi. Näiden tulisi perustua lapsen oikeuksien näkökulmaan ja huomioida lasten tarpeet ja erilaiset tilanteet.
  • Lapsivaikutusten arviointia on lisättävä olennaisesti lapsia koskevassa lainvalmistelussa.
  • Viranomaisia on koulutettava YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta, jotta lapsen ihmisoikeudet otetaan huomioon lasta koskevassa päätöksenteossa.
  • Lasten kuulemiseen liittyvät ikärajat on poistettava ja lapsia on kuultava heidän ikäänsä ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla heitä koskevissa asioissa. Viranomaisia on koulutettava lapsilähtöisen kuulemisen osalta.
  • Lapsiasioiden käsittelyyn tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa on ohjattava riittävästi resursseja.
  • Kansainvälistä suojelua hakevien lasten oikeus perusopetukseen on turvattava lainsäädännöllä.
  • Paperittomien lasten oikeus terveydenhuoltoon samantasoisena ja -hintaisena kuin muillakin lapsilla on turvattava valtakunnallisesti.
  • Kouluterveyskysely on laajennettava koskemaan kaikkia peruskoululaisia. Muita lasten hyvinvoinnista kertovia indikaattoreita on vahvistettava.
  • Lasten harrastusmahdollisuuksia on tuettava siten, että lapsilla olisi mahdollisuus osallistua tasapuolisesti erilaisiin harrastuksiin, taiteisiin ja muihin tapoihin viettää vapaa-aikaa.
  • Erityisesti heikossa asemassa olevien lasten kuten köyhien lasten, sijoitettujen lasten, kansainvälisen suojelun perusteella Suomeen tulleiden lasten ja vammaisten lasten  mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on tuettava aktiivisesti.

 

mariaohisalo
Vihreät Helsinki

Vihreiden varapuheenjohtaja, VTM, köyhyystutkija, jatko-opiskelija, varavaltuutettu Helsingissä. Ehdolla kevään 2017 kuntavaaleissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu