Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Vihreät - tuo äänetön yhtiömies

Vihreiden eurovaalikampanja ei jäänyt osaavista ja aktiivisista ehdokkaista kiinni. Toki kärkiehdokkaiksi olisi pitänyt nostaa vahvemmin muitakin pitkän linjan osaajiamme kuin vain Heidi Hautalaa. Meillä oli vähän rahaa verrattuna viime eurovaaleihin, joissa todella voitimme toisen paikkamme. Siitä loistavasta tuloksesta lasku ei välttämättä valtavasti yllättänyt. Raha ei kuitenkaan ollut ainoa syy. Väitänkin, että hallitusvastuu painaa Vihreitä yhtenä suurimmista laskun syistä. Seitsemän vuotta osana hallitusta tällaisessa taloudellisessa tilanteessa ei ole paras paikka kannatuksen kasvulle. Toisaalta mielestäni politiikassa pitäisi muuttaa asioita ja oppositiosta käsin voi lähinnä huudella muutoksen perään. Konkarivasemmistopoliitikko ja eduskunnan pian jättävä Erkki Virtanenkin sen sanoi: Hallitusneuvotteluissa sain kolmessa viikossa läpi puolet tavoitteista, joita olin yrittänyt oppositiossa kahdeksan vuotta turhaan.

Politiikka on viihteellistynyt, vastakkainasettelut myyvät, poliittisia irtopisteitä keräillään kilpaa ja rahalla saa. Se joka huutaa kovimpaan - ei suinkaan se, joka vääntää taustalla asioita parhain päin - saa huomion ja sitä kautta kannatusta. Pakko sanoa, että oma jengi Vihreät näyttäytyy hallituksessa äänettömänä yhtiömiehenä, joka on kyllä saanut tuloksia, mutta myös joutunut nielemään paljon kuraa. Saadakseen politiikassa mitään aikaiseksi tarvitaan kykyä kompromisseihin. Vääntämisemme hallituksessa vain ei ole välittynyt äänestäjillemme.

Väitän, että tässä on suurin syy nyt tapahtuneelle notkahdukselle näissä vaaleissa. Vaikka puhuimme Eurooppa-politiikkaa, puoluetta rokotettiin hallitustaipaleesta. Vihreissä nuorissa olemme arvostelleet eräitäkin hallituksen päätöksiä ja ennen kaikkea peräänkuuluttaneet ulos tietoa siitä, millaisista asioista kompromissit ovat syntyneet, mitä on saatu ja mistä on jouduttu luopumaan. Tässä kärkipoliitikkomme olisivat voineet olla avoimempia ja kertoa äänestäjille, että puolueet X ja Y ajoivat näitä asioita, me vastustimme, mutta painoarvollamme hallituksessa emme saa läpi kaikkea mitä haluamme. Olemme olleet liian kilttejä, käyttäytyneet liian hyvin. Toisaalta vaikuttaakseemme painokkaammin tarvitsemme enemmän kansanedustajia ja ministereitä ja niitä voivat äänestäjät meille suoda.

En pidä kulttuurista, jossa se kovaa huutavin palkitaan, lähinnä se on huolestuttavaa. Pelin henki vain tuntuu olevan se, että gallupkannatuksesta ollaan enemmän kiinnostuneita kuin asioiden todellisesta korjaamisesta ja sen tekemisestä yhdessä, yksikään puolue kun ei yksin maailmaa muuta. Edelleen pidän huutelua arvokkaampana sitä, että saa asioita edistettyä, ilmastolaki etenee ja kansallispuistoja syntyy, pienituloisten työn verotusta on kevennetty ja perusturvaa parannettu.

Kiitos kaikille, jotka olitte näissä eurovaaleissa mukana tekemässä töitä demokratian eteen, äänestäjät, kampanjoitsijat, ehdokkaat, media. Nyt äänestysaktiivisuudessa piittaamattomuus voitti. Harmi vain, että tällaiset hiljaiset vallankumoukset eivät kaada järjestelmiä, vaan vahvistavat lähinnä niiden kovimpaan huutelijoiden asemaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Vihreät on ajautunut hiljaiseksi yhtiökumppaniksi.
Teillä ei ole oikein valtaa kokoomuksen yli ja se runnoo läpi mitä tahtoo.
Vasemmiston lähdön jälkeen vihreiden lähtö hallituksesta tuli entistä vaikeammaksi, koska nyt hallitus saattaisi jopa kaatua ja ennenaikaiset vaalit vaikeiden halitus päätösten jälkeen on syönyt kannatusta.

Äänestämättömyys hyödyttää "eliittiä", koska suurin osa ei jaa heidän ajatuksiaan, mutta äänestämättömyydellään antavat heille enemmistön.
Samalla tavalla se hyödyttää vihreitä, koska suurin osa kansasta tuskin on iloinen rikkidirektiiveistä ja sähkönsyöttötariffeista jotka kuormittavat teollisuutta ja veronmaksajia.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Maria,

Teillä oli kieltämättä erinomainen kattaus hyviä ja asiantuntevia ehdokkaita. Se on kiistaton tosiasia, mutta samaa voi sanoa muistakin puolueista.

Meillä kokoomuksessa oli kaikki istuvat + 2 näkyvää ministeriä (joista toinen supersuosittu) ehdolla. Vasemmistolla oli kaksi tiukkaa kärkeä, joista toinen oli yli puoluerajojen arvostettu ministeri, ja toinen aivan vietävän vahvan mediahallinnan kautta yleiseen tietoisuuteen ja suureen suosioon noussu Li Andersson. Keskustalla oli entinen komissaari, istuvat edustajat ja puolueen viimevaalien presidenttiehdokas. Jne.

Väitän, että vika ei ollut yksin teissä. Tällä kertaa kisa vain oli kovempi kuin mitä se kertakaikkisesti koskaan aiemmin on ollut. Siksikin olen erinomaisen tyytyväinen oman ehdokkaani Aura Sallan yli 14.000 äänen saaliiseen.

Mitä sitten tulee vaalikampanjaan, niin rahan puutetta on helppo syyttää. Rahoituksen hankkiminen ei muuten ole helppoa meilläkään, jollei sitten kuulu kärkiin, joiden läpimeno näyttää todennäköiseltä. Ja olihan teillä ison budjetin Vartia sekoittamasa pakkaa.

Hallituspolitiikan osalta - joo, se painaa varmasti. Se kuitenkin vain on niin, että politiikassa on hirmu vaikea saada sekä 1) tavoitteitaan läpi myös 2) otettua kunniaa siitä itselleen. Se ei ole helppo kombo.

Jos nyt jotain voisi vielä sanoa, niin teillä oli jonnin verta negatiivista markkinointia (miten meppi äänesti). Ottamata sen sisältöön kantaa, olen sitä mieltä ettei se istu kovin hyvin puolueenne profiiliin.

Lopuksi kysymys: miten katsot jalkatyönne onnistuneen? Saitteko kaiken sen porukan liikkeelle, jonka halusitte saada? Me kokoomuksessa onnistuttiin siinä uskoakseni hyvin - näyttiin katukuvassa ihmisinä, ei vain kyltissä olevana paperina. Vastaavasti PS ja SD oli tässä suhteessa hiukan hiljaisia, mikä varmaan näkyi myös tuloksessa.

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo

Hei Kalle,

onnea teille Auran kampanjasta, näyitte todella hyvin ja ääniä tuli hienosti. Mielenkiinnosta haluaisin tietää kampanjabudjetistanne, kyselin siitä Auraltakin, mutta en löytänyt vaalirahailmoitusta täältä: http://www.vaalirahoitus.fi/fi/index/vaalirahailmo...

Jalkatyössä mielestäni onnistuttiin meillä hyvin resursseihin nähden. Monet pienetkin paikallisyhdistykset ympäri Suomea järjestivät kampanjatilaisuuksia ja intoa riitti. Rahan arvoa ei kyllä todellakaan voi aliarvioida vaaleissa. On eri asia tehdä kampanjaa tai ylipäätään pitää yllä järjestötoimintaa satasilla kuin sadoilla tonneilla. Tässä äänten hinnoista: http://www.vihrealanka.fi/node/13929?utm_source=ne...

Mutta kuten kirjoitin, on tässä meillä katsomista juurikin siihen, kuinka viestimme ulos saavutuksistamme ja vakuutamme äänestäjille, että hallituksessa kannattaa olla vaikuttamassa opposition sijaan.

Mielelläni kuulisin, mikä mitenmeppiäänesti-sivustossa oli ongelma, parlamentin vihreä suomalaismeppiryhmä toi esille kaikille tiedossa olevia äänestystuloksia, yhteenkoottuna ja visualisoituna: http://epvihreat.net/miten-mepit-aanestivat-katso-... Mielestäni tällaista pitäisi tehdä enemmänkin, kertoa rehellisesti tekemisistä ja tekemättäjättämisistä. Tieto on vapaasti ihmisten hyödynnettävissä ja hyvä niin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Äänestyssivustoa turhauttavamman esimerkin jos haluaa hakea, niin se oli vihreiden tapa markkinoida vaalirahoitusilmoituksilla.

Ei siinä periaatteessa mitään väärää ole -- totta kai niin saa tehdä -- mutta vihreät alkoivat tykittää jo ennen kuin vaalirahoitusilmoitusten _virallinen_ deadline oli edes erityisen lähellä. Eipä siinä rahoituksen avoimuudessa siitä ole kyse, minkä puolueen lista ehtii ensiksi tehdä ne kaikki ilmoitukset.

Otso Kivekkään kommentti "Keskustan ja Vasemmistoliiton ehdokkaista yli puolet on tehnyt ilmoituksen, eli jonkinlaista yritystä selvästi on" antoi lähinnä ylimielisen vaikutelman. Keskustan listalta ilmoituksen oli tuossa vaiheessa tehnyt kolme neljästä, ja molemmilta listoilta ilmoituksen tekivät määräaikaan mennessä aivan kaikki.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Minä en ollut tekemisssä rahan kanssa, joten olen väärä kaveri vastaamaan tuohon. Ei tainnut olla pienin, joskaan ei isoinkaan kamppis, ja ehdokas joutui aika isot panokset laittamaan.

Hyvä kuulla, että jalkatyö pelasi. Valtakunnallisissa vaaleissa sen hahmottaminen on jotensakin hankalaa erityisesti kilpailevien urheiluseurojen osalta, kun sitä keskittyy niin omaan suoritukseen.

Rahasta tuo Virri sanoikin jo jotain. Ja jotain siitä voi ehkä päätellä julkkisehdokkaanne ison rahan suorituksesta. Elementit näyttivät hyviltä, mutta eivät kantaneet maaliin asti. Raha ei ole suora tie onneen, mutta kyllä se lisätehoa sillä tiellä kulkevaan potkulautaan antaa.

Meppiäänestisivuissa ole se vika, että se ei keskittynyt kertomaan miten erinomaisia te olette, vaan että muut ovat huonoja. Se näytti negatiiviselta markkinoinnilta. Hiukan samaa sävyä oli siinä etukäteisvaalirahailmoitusjutussa. Ymmärrän, miksi ne tuntuivat hyviltä ja oikeilta jutuilta, mutta sittenkin tuo sävy on negatiivinen ja se tarttuu. Lisäksi valistuneempi kaveri miettii kaksi kertaa, että meppiäänesti tuloksien taustoitus on aika kevyt - tulokset vailla perusteluja voivat olla epäinformatiivisia.

Sinänsä olen kuitenkin samaa mieltä, että niin äänestystulosten kuin niihin johtaneiden prosessien avaaminen on paitsi arvostettava, myös fiksu juttu. Teidän kohdalla sitä kantsis kuitenkin käyttää positiivisessa mielessä "näin paljon me saatiin aikaan" kuin negatiivisessa "älä äänestä noita".

Tää on nyt toki vain mun näkökulma. Yleisesti ottaen musta teillä on vaalituloksesta liiallinen kohkaus. Teillä oli oikeesti hyvät ehdokkaat ja teitte valtaosin todella hyvää duunia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Maria Ohisalo: "Meillä oli vähän rahaa verrattuna viime eurovaaleihin, joissa todella voitimme toisen paikkamme."

Vihreä puolue on saanut tänä vuonna 1,7 miljoonaa euroa puoluetukea. Lisäksi Vihreät ovat saaneet järjestöjensä kautta osan valtion tämän vuoden budjettiin varatusta lähes 600 000 euron kampanjarahasta EU-vaalien propagoimiseksi. Lisän lisää on tuullut myös EU-parlamentin myöntämästä miljoonien vaalirahasta.

Vihreästä puolueesta on tullut elitistinen porvaripuolue, jossa herra- ja rouvahissi toimii hyvin rasvattuna. Russofobi Heidi Hautalan nostaminen median avulla kärkiehdokkaaksi oli viimeinen niitti vihreiden alamäelle.

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo

Hei Rauno,

kaikkea puolueen rahaa ei voi käyttää vaaleihin. Puolueilla on muitakin tehtäviä. Tärkeää itse asiassa on juuri vaalien välillä toimiminen ja näkyminen. Täälläpä puolueiden vaalibudjetit: http://yle.fi/uutiset/moni_puolue_saastaa_eurovaal...

Voin kertoa sinulle, että meillä on paljon pienituloisia jäseniä, pätkä- ja osa-aikatöissä painavia, duunareita jne. Elitismiläppä on todella aikansa elänyttä. Puhutaanpa siitä politiikasta, eikä mielikuvista. Kannattaa myös tutustua meihin vihreisiin. Täällä puolueen hallitustaipaleesta: http://www.vihreat.fi/hallitustie

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Eipä raha onnea näissä vaaleissa tuonut. SDP ja Perussuomalaiset tuskin ovat tyytyväisiä siihen että suurimmalla vaalibudjetilla jäätiin kauas kärjen taakse.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Suomen Vihreiden tulos ääniosuutena ei ole huono: se on lähes samaa tasoa Saksan Vihreiden kanssa (10,7 %, Saksan äänestysprosentti 47,9).

Kokonaisuudessaan Vihreät, erityisesti Helsingin Vihreät, eivät käyttäneet näissä vaaleissa erityisen vähän rahaa. Tällä kertaa varojen käyttö vaan suuntautui korostetusti Vihreiden sisäiseen kamppailuun.

Kansanedustaja, lisensiaatti Osmo Soininvaaran laadukkaassa blogissa esitetään vaalituloksesta jopa katkeransävyisiä kommentteja.

Otteita kommenteista:

¤ ”Tässä blogissa mainostaneiden “Soininvaaralaisten” (Tynkkynen,Vartia,Aalto,Kivekäs) yhteinen äänisaalis oli 46788. Sillä olisi mennyt Hautalan 31585 äänen ohi reippaasti. Jos mukaan lisäisi Jyrki Kasvin, äänimäärä olisi 53233.
Ei ole mitään syytä miksei järkivihreä voisi voittaa yhtä usein kuin vaihtoehtovihreä[1]. Voitto on aina järjestelykysymys. Jos enkeleitä on olemassa, toivon että he ovat järjestäytyneet mafian tavoin. – Kurt Vonnegut, mutatis mutandis.”

¤ ”Minusta tällaisen turhanpäiväisen luddiittisen populismin voisi jättää poliittiselle vasemmistolle, silläkin uhalla, että äänisaalis romahtaisi. Vihreiden tulisi olla arvoliberaali, sivistynyt, ympäristötietoinen yleispuolue.”

¤ ”Minusta tuntuu, että Vihreiden aktiivijäsenistökin jakautuu jossain määrin “teknokraatteihin” ja “idealisteihin”. Haluaisin äänestää teknokraatteja ilman vaaraa siitä, että ääneni menee idealistille.””

¤ ”Tässäkin keskustelussa on tarjottu sitä menestysreseptiä, että vihreät voisivat ryhtyä järkipuolueeksi, koska sillä saralla ei ole ruuhkaa. Olen sydämessäni samaa mieltä, mutta pelkään etteivät tämän keskustelun osallistujien äänet riitä paikkaamaan putoavien hörhöäänien jättämää reikää.”

¤ ”Äänestän Antero Vartiaa. Naivisti kylläkin – mutta miten mies, joka omistaa Mattolaiturin eliittikahvilan ja ajelee Teslalla, voisi tukea Kaivopuistoon joukkoliikennekatua?”

Yhdessä ainoassa kommentissa onnitellaan valituksi tullutta ehdokasta:

¤ ”Vihreät äänestäjät ovat jälleen antaneet vaaleissa vahvan tuen eurooppalaiselle Vihreydelle, valinneet poliittisen eikä teknokraattisen Vihreyden.

Vihreät äänestäjät eivät valtavasta mainonnasta ja lobbaamisesta huolimatta äänestäneet Europarlamenttiin putinisteja eikä puhdasoppiseen markkinaideologiaan kaikista tosiasioista piittaamatta takertuvia talousvihreitä.

Vihreät äänestäjät ovat ylivoimaisen selvällä ääniosuudella valinneet Europarlamenttiin eurooppalaisen Vihreän, ihmisoikeusaktiivin, Venäjän tuntijan ja yrittäjän…”

Soininvaara.fi – ”Äänestä vihreitä!” http://www.soininvaara.fi/2014/05/24/aanesta-vihre...

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo

Hei Ilari,

olen kanssasi samaa mieltä, ettei tämä tulos mikään katastrofi ollut ja kuten aloitin, lähinnä vuoden 2009 eurovaalitulos oli mielettömän hyvä. Tästä on mielestäni hyvä jatkaa eduskuntavaaleihin! Siksi asetuinkin ehdolle jäsenäänestykseemme ja palo tehdä hyvä kampanja läpipääsemiseksi on kova: http://www.mariaohisalo.fi/2014/05/30/tasa-arvotai...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun persut ovat saaneet kaiken huomion on selvää että ihmiset ovat polarisoituneet puolesta ja vastaan persuja. Siinä kisassa vihreät ottivat siltojen rakentajan roolin persuihin päin siitä huolimatta että persuagitaatio vihreitä vastaan oli massiivista ja törkeää. Teiltä olisi pitänyt tulla enemmän ideologisluontaista kirjoitusta jossa olisitte puolustanut vihreää toimintaa. Nyt teidän roolinne oli olla kaikin tavoin vastuullisia ja kunnollisia mikä tietysti sai persuagitaation näyttäytymään niin räikeänä kuin mitä se oli mutta ei tuonut teille ääniä.
Tämä selittää liikkuvien äänestäjien kuten minun siirtymisen vihreistä vasemmistoliiton äänestäjäksi mitä jopa hiukan kadun.

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo

Hei Sini,

kiitokset arvokkaasta palautteestasi. Ymmärrän pointtisi, toisaalta meillä on myös vuoden 2011 kokemus eduskuntavaaleista ja vaalitappiosta liiankin hyvin muistissa. Siinä nimenomaan asetuimme PS:ää vastaan, eikä tulos ollut palkitseva. Olen omassa politiikassani ottanut lähtökohdan, että yhteistyötä pitää voida tehdä kaikkien kanssa, jotta tästä pallosta saadaan kaikille parempi paikka elää ja olla. Ne kovimpaan huutelijat harvoin saavat asioita aikaiseksi ja yhteistyökyvyttömyys on huonointa mitä poliitikko voi yhteisten asioiden hoitamiselle tarjota. Toivon, että hallitustaipaleesta huolimatta äänestäjämme ymmärtävät sen arvon, mikä tekemällämme politiikalla on ollut. Mutta kuten omiani tekstissä hätistelen, vahvemmin pitää sanoa, miksi kuravettä on jouduttu nielemään, mitä siitä hyvästä on voitettu!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joo vielä yksi juttu. Teitä ei näy lähiöissä. Kaikkien puolueiden ei vaan teidän pitäis näkyä kansalaistoiminnassa lähiöissä mulloinkin kuin markkinapäivinä niiden iänikuisten telttojen kanssa. Kansalaistoimintaa. Juuri teillä on siihen edellytykset.
Sitä paitsi hiipuvat demarit ja vassaritkin ja keskustakenties ja kaikki ei oikeistolaiset voimat voisivat kyllä tehdä enemmän yhteistyötä kansalaistoiminnassa. Demareilla on mahtava liikuntakulttuuri ruohonjuuritasolla teillä olisi siihen kaupunkiviljelyprojekteja tai siivoustalkoita tai puiden suojelua tai taloyhtiöhin suunnattua yhteistyötä tarjolla ja vassareilla musiikki, tanssi ilmaisu.

Pentti Järvi

#7

Sini vaikuttaa olevan tuuliviiri

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Niko Sillanpää

Aluksi disclaimer: Eurovaalien tulos on aina hankala tulkittava jo matalan äänestysaktiivisuudenkin vuoksi.

Mutta minulla on ehdotus:

Lopettakaa Vihreä liitto rp kokonaan.

Ympäristöagenda on nykyään liki jokaisella puolueella. Ne vähät sosiaaliliberaalit, joita vihreissä on jäljellä, mahtuvat hyvin kokoomukseen ja keskustaan. Loput, joiden pääasiallinen agenda on ydinvoiman vastustaminen, kehitysmaakysymykset, vähemmistöjen erityissuojelu ja radikaalifeminismi, sopisivat enemmän kuin hyvin vasemmistoliittoon (tämä siis olettaen, että sdp löytää itsensä uudelleen työväenliikkeenä eli suomalaisessa nykymaailmassa keskiluokkaisena puolueena).

Äänisiirtymä vihreiltä vasemmistoonhan jo tapahtui näissä vaaleissa, olisi vain loogista seurata itse perässä.

Kuriositeettina Maria, omilla vastauksillani olit HS:n vaalikoneessa viidenneksi viimeisin ehdokas. Taaksesi jäi vain neljä kommunistisen pienpuolueen ehdokasta.

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo

Niko, tällaisista vastauksista tiedän tehneeni jotain oikein ja aion tällä tiellä jatkaa! Hyvä vain, että olen täysin eri mieltä ihmisten kanssa, joille heikoimmista huolehtiminen ja ympäröivän maailman suojeleminen eivät ole tärkeitä. Seuraisitpa päivän hallituspolitiikkaa läheltä, niin huomaisit melko nopeasti, että ei ne ympäristön ja ilmaston suojelutavoitteet ole kyllä minkään muun puolueen kuin Vihreiden työlistalla. Kauniitahan kaikki puolueet osaavat lätistä, mutta näiden edelle menevät aina talous ja kilpailukyky ja se on kestämätöntä se.

Niko Sillanpää

Koska olet poliitikko, lienee itsestään selvää, että et kommentoi mitään substanssia yllä esittämääni. Mutta tosiaan, kyseisen vaalikoneen perusteella poliittinen ajattelusi näyttää olevan lähinnä äärivasemmistolaista. Tai sitten nykykommunistit ovat oikeammalla kuin luulinkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"ei ne ympäristön ja ilmaston suojelutavoitteet ole kyllä minkään muun puolueen kuin Vihreiden työlistalla."

Kun seurasin Talvivaaran tapausta niin huomasin ettei vihreä ympäristöministeri tehnyt muuta kuin vähän pyöritteli päätään ja totesi että jatkakaa vesistöjen saastuttamista pojat. Puheet vihreillä on kovia, teot päin mäntyä eli vain lisäävät saastuttamista kuten lisääntynyt hiilenkäyttö.

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo Vastaus kommenttiin #21

Hei Jarno,

faktat kannatta tsekata kuntoon. Tässäpä siis lukemista hiilestä, jonka poltto ei ole suinkaan noussut vuosi vuodelta, vaan trendi on selvästi laskeva. Erityisesti kannattaa huomata, että istuvan hallituksen kaudella kivihiiltä on käytetty vähemmän kuin edellisen hallituksen aikana, kirjoittaa Soininvaara: http://www.soininvaara.fi/2014/05/19/kivihiilen-ka...

Ja tässä Talvivaarasta Niinistön sanomana:
"Itselläni ei ole toimivaltaa puuttua yksittäisen yhtiön valvontaan tai siinä tehtäviin viranomaispäätöksiin. Vastuu lainmukaisen tilan saavuttamisesta on nyt yhtiöllä. Sellaiselle toiminnalle, jossa rikotaan ympäristönsuojelulainsäädäntöä ja ympäristölupaa toistuvasti, ei voi olla tilaa ympäristövastuuta kantavassa Suomessa. Yhtiön on nyt nopeasti ryhdistäydyttävä.

Oikeuskanslerin mukaan en vastuullisena ministerinä voi ottaa kantaa itsenäiselle valvontaviranomaiselle, Ely-keskukselle, kuuluvaan päätökseen. Ympäristöministerinä, jolle kaikkein tärkeintä on suomalaisen ympäristön tilan vaaliminen, tämä tuntuu raskaalta."
http://www.vihreat.fi/blogit/ville-niinisto/talviv...

"Olen ympäristöministerinä huolehtinut siitä, että kaikki toimet, jotka kriisin torjumiseksi voidaan tehdä, myös tehdään. Viranomaiset tekevät työtä selvittääkseen päästöjen vaikutukset mahdollisimman huolellisesti. Me olemme lähettäneet Kainuun Ely-keskukseen lisähenkilökuntaa auttamaan kriisin hoidossa. Olen myös asettanut selvityshenkilöt tutkimaan kaivoksen ympäristöongelmia ja viranomaisten toimintaa Talvivaaran yhteydessä.": http://www.vihreat.fi/blogit/ville-niinisto/talviv...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Ja tässä Talvivaarasta Niinistön sanomana:
"Itselläni ei ole toimivaltaa puuttua yksittäisen yhtiön valvontaan tai siinä tehtäviin viranomaispäätöksiin. Vastuu lainmukaisen tilan saavuttamisesta on nyt yhtiöllä."

Jos olisin William Shakespiere niin sanoisin että jotain mätää Suomenmaassa, nyt vain totean että Vihreät ovat turha puolue jos vastuu lainnoudattamisesta asetetaan yhtiölle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Julkaistu: 28.1.2014
Kivihiilen kulutus kasvoi 34 prosenttia vuonna 2013

Kivihiilen kulutus kasvoi 34 prosenttia vuonna 2013 edellisvuodesta Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan. Kivihiiltä käytettiin sähkön- ja lämmöntuotannon polttoaineena yhteensä 4,5 miljoonaa tonnia"

https://www.tilastokeskus.fi/til/kivih/2013/12/kiv...

Käyttäjän mariaohisalo kuva
Maria Ohisalo Vastaus kommenttiin #24

Katsopas uudempaa tilastoa ja pidemmän ajan trendiä, mm. täällä:
"Julkaistu: 29.4.2014
Kivihiilen kulutus väheni lähes kolmanneksen tammi-maaliskuussa"
https://www.tilastokeskus.fi/til/kivih/2014/03/kiv...

Ja luitko lainkaan tätä kohtaa: "Oikeuskanslerin mukaan en vastuullisena ministerinä voi ottaa kantaa itsenäiselle valvontaviranomaiselle, Ely-keskukselle, kuuluvaan päätökseen." Kyse on vallanjaon perusopeista. Valitettavasti näin, aina maalaisjärki ei riitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"Kivihiilen kulutus väheni lähes kolmanneksen tammi-maaliskuussa"

Taisi olla leuto talvi ja vihreät ovat saaneet teollisuutta vähennettyä Suomessa kuten koko Euroopassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vihreiden arvot ovat toki ihan kohdallaan, mutta selväähän se on, että kokoomus hallitusta vetää. Sen näkee siitäkin että ainoa hallituspuolue, joka näissä vaaleissa ei ottanut takkiinsa, oli kokoomus. Vaalitaktisesti vasemmistoliitto loikkasi ulos hallituksesta juuri oikeaan aikaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Maria. "oppositiosta käsin voi lähinnä huudella muutoksen perään". Tämä pitää tietysti paikkansa, mutta hallituksessa asiaan pitäisi pystyä vaikuttamaan!

"Pakko sanoa, että oma jengi Vihreät näyttäytyy hallituksessa äänettömänä yhtiömiehenä". Pitää myöskin paikkansa. Isojen poikien nuoleminen ei tosiaankaan tuo lisää äänestäjiä, kun arvot ja lupaukset niellään vain hallitukessa pysymisen vuoksi.

"Saadakseen politiikassa mitään aikaiseksi tarvitaan kykyä kompromisseihin. Vääntämisemme hallituksessa vain ei ole välittynyt äänestäjillemme". Ei pidä paikkaansa. Anteeksi vain ystäväiseni, mutta juuri tuo muiden määräämiseen alistuminen syö sitä kannatusta ja toisekseen eurooppapolitiikkanne on ollut kuluneella kaudella- sanoisinko ristiriitaista suomalaisia kohtaan.

Enivei, luulen EK-vaaleissa tulevan vihreille plussaa, mikäli ette itse tunaroi.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ikävä kyllä oma kantani on se, että vihreät ovat Suomen kannalta kovin kalliita ja Suomen ja suomalaisten etu jää liian usein unohduksiin.

Vakaa ajatukseni on, että Satu Hassi vihreitten edustajana oli Suomelle todella kallis.

Voi vain toivoa, että Heidi Hautalalla on edes pikkuisen enemmän arkielämän realismia. Että hän ymmärtäisi sen, että meidän suomalaisten pitäisi tässä kilpaillussa maailmassa menestyä. Suomella ei kerta kaikkiaan ole varaa olla koko maailman omatunto.

En kertakaikkiaan jaksa ymmärtää vihreitten kantaa monissa asioissa. Suomen osuus maailman ympäristöasioissa on olematon. Vaikka Suomi pantaisiin kokonaan kiinni, niin sillä ei maailman laajuisesti olisi mitään merkitystä.

Vihreät saavat aikaan - tai ainakin he yrittävät - monien toimintojen siirtymisen sellaisiin maihin, joissa asiat ovat paljon huonommin kuin Suomessa. Vaikka Suomi lopettaisi esimerkiksi turkistuotannon, niin turkisten maailmanlaajuiseen käyttöön sillä ei ole merkitystä. Tuotanto vain siirtyy maihin, joissa eläinten oikeudet ovat olemattomat. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan, joita vihreät pyrkivät lopettamaan. Toiminta siirtyy vain sinne, missä säädökset ovat lievemmät!

Erkki Krogerus

Talviivaaran tapaus ja ministeri Niinistön meno muiden selkien taakse on suorastaan pöyristyttävää. Ei vihreitä tarvita ollenkaan, jos he eivät pysty ympäristöministerinäkään huolehtimaan ympäristöasioista. Valtion hallinto on pettänyt totaalisesti Talvivaaran tapauksessa ja meno vaan jatkuu. Muissa maissa ympäristöministerin olisi eronnut. Talvivaaran tapaus osoittaa, ettei vihreillä ole mitään agendaa ei edes suuressa ympäristökatastrooffissa, jonka on vihreän ministerin vastuualueella. Suomessa media on liian kiltti eikä puutu tälläisiin vastuunpakoiluun. Suomessakin on joutunut ministerit eroamaan hyvin paljon pienemmistä asioista. Helppo on olla vihreä ministeri kun ei tarvitse päätöksiä tehdä vaan peesata suurten puoluiden ministereita.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Älä Maria ole huolissasi kokoomuksen vaalivoitosta. Sirpa Pietikäinen tulee komppaamaan perinteisesti vihreitä meppejä, vaikka hänen nimensä perässä onkin ( kok). Kokoomus on niin laajakatseinen puolue, että sinne mahtuu monenlaisia näkökulmia. Tulemme täältä Kokoomuksen toselta laidalta seurailemaan Vote Watchista miten mepit siellä parlamentissa äänestelee.

Kannattaisi muuten demareidenkin pitää vähän silmällä meppejään. Aina ei tunnu siltä, että duunarin etu on ensimmäisenä, kun suomalaisen teollisuuden ja sen työpaikkojen tulevaisuudesta äänestetään.

Linkki: http://www.votewatch.eu/

Pentti Järvi

Koköömus on niin laajakatseinen puolue, että sallii tuulivoima(la)pelleilyn, joka tulee kalliiksi eikä tuota yhtikäs mitään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Totta on, että Kokoomuskin voisi vähitellen ottaa kantaa virallisesti tuohon tuulimyllytouhuun. Kuitenkin ensisijaisesti asian avaaminen pitäisi aloittaa sylttytehtaalta. Siinä avainasemassa ovat mm. edellisen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) sekä mm. vihreiden silloinen työministeri Tarja Cronberg. Pekkarinen voisi nyt avata oheisen linkin mukaisen esityksensä: Kohti vähäpäästöistöistä Suomea - Uusiutuvan energian velvoitepaketti, Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen 20.4.2010

https://www.tem.fi/files/26643/UE_lo_velvoitepaket...

Tarja Cronberg voisi arvioida sitä, miten hänen maalailemansa tuulivoimateknologian 15 000 - 20 000 työpaikat ovat toteutuneet Suomessa. Tämähän oli yksi merkittävä peruste, että katsottiin voitavan käyttää vuosittain parisataa miljoonaa veroeuroja syöttötariffeihin.

Tämä tuulimylly-farssi on samaa tasoa, kuin Nato -keskustelukin. Kaikki tietävät miten asia on, mutta kukaan poliittisesta eliitistä ei uskalla nostaa kissaa pöydälle. Siinä sitä johtajuutta ! No Alex Stub ja muutamat muut Kokoomuksen eturivin poliitikot ovat reilusti ja perustellusti ottaneet kantaa Nato -asiaan. Vielä kun saataisiin se tuulimyllytukiaisasia avattua uudelleen, sillä sen verran isoista veronmaksajien rahoista on kyse. Myönnän, että myös Kokoomuksella suurimpana hallituspuolueena on tässä toiminnan tarkennuksen paikka.

Tuulimyllytukiaisissa ei taida enää olla eduskuntavaalien äänistäkään kysymys, sillä sen verran taitaa jokainen suomalainen ymmärtää miten järjetön kuvio tuulimyllyjen syöttötariffi on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

"Siinä avainasemassa ovat mm. edellisen hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen"

Ihmehöpötystä, Pekkarinen ja Keskusta on nyt oppositiossa eikä heillä ole mitään vaikutusvaltaa nykyisen hallituksen päätöksiin. Kokoomus ja muut hallituspuolueet näyttävät täysin avuttomilta tekemään mitään järkeviä päätöksiä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #40

Turhaa se on Kokoomusta syyttää tuulimyllytukiaisista. Syöttötariffi osoittaa miten joissakin puolueissa toimitaan idealismin ja mielikuvien sekä toisaalta pikavoittojen odotusten ohjaamana. Ja kansa saa siitä maksaa.

No tietenkin Kokoomuksen tulisi nyt siivota kaikki Vahansen I ja II sekä Kiviniemen hallituksen jäljet. Vastuun kantajaa ei sieltä suunnalta ole näkynyt.

Suurimpia nykyisen hallituksen kritisoija on puolue, joka ei vielä koskaan ole vaalimenestyksestään huolimatta ottanut vastuuta. Mutta eikähän ensi vaalien jälkeen ole heilläkin näytön paikka. Muuten menee uskottavuus koko puolueesta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Minä näkisin Vihreiden kannatuksen vähenemiseen yhden, hyvin yksinkertaisen syyn. Puolue yrittää profiloitua tasa-arvon kannattajana, mutta on oikeistolaistunut voimakkaasti.

Taisin itsekin äänestää niitä viimeisen 25 vuoden aikana ja saattoipa perheeseen osua joku enemmänkin aatteesta innostunut.

Missä on ydin tänään?

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Maria, teit hyvän kampanjan ja moni muukin ehdokas teki. Politiikka on harvoin kovin reilua. Pääasia, että itse on omaan työhönsä tyytyväinen ja se menee eteenpäin. Onneksi politiikan saralla töitä riittää ja kaikki ovat tarpeellisia. :-)

Toimituksen poiminnat