Maria Ohisalo Köyhyyden torjunta on politiikan tärkein tehtävä!

Kun kansa kaduille lähti

  • (Flickr Creative Commons)
    (Flickr Creative Commons)

Helsingin Sanomissa oli 26.1. hyvä ja tärkeä artikkeli tuloerojen vaikutuksesta eri puolilla maailmaa. Thaimaasta Syyriaan ja Ukrainaan kansat protestoivat valtaapitävän eliitin dominanssia ja jättiomaisuuksia vastaan. Kuilut rikkaimpien ja köyhimpien ihmisten välillä kasvavat niin meillä kuin muualla. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Ukrainassa ollaan sisällissodan kynnyksellä. Kuvat mieltään osoittavista kansalaisista ovat pysähdyttäviä. Ukrainankin protesteissa tuloerojen repeämisellä on sijansa, vaikkakin suurin huomio kiinnittyy yhteiskunnan kahtiajakautumiselle eurooppamyönteisiin ja venäjämielisiin. Suomalaisten suuri enemmistö voi paremmin kuin koskaan aiemmin, silti huono-osaisuus kasautuu myös Suomessa notkelmiin, joita hyväosaiset eivät tunnista: Melko harvalla hyvinvoivalla on enää käsitystä siitä, millaista on elämä toimeentulotuen ja leipäjonojen varassa.

 

Viime viikolla Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder painotti eräässä haastattelussa yksilönvastuuta ja markkinatalouden autuaaksi tekevää voimaa. Hän näki tulevaisuudessa hyvinvointivaltion roolin nykyistä pienempänä ja uskoi, että markkinoilla olisi jatkossa suurempi valta hyvinvoinnin tuottamisessa. Toimittaja on toki voinut irrottaa asiayhteydestä Fjäderin kommentteja, mutta tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hänen lausuntonsa saivat pohtimaan, miksi kuulua akavalaiseen järjestöön, jos kattojärjestön johdon ymmärrys ympäröivän yhteiskunnan asioista on näin puutteellinen. Moni tuttavani jakaa saman ajatuksen.

 

Haastattelussa myös todettiin, että Fjäderin mukaan ”kansan pitäisi hyväksyä sekin, että vastaisuudessa tuloerot kasvavat”. Fjäder siis tosissaan on sitä mieltä, että tuloerot ovat kehitystä, johon vain pitäisi sopeutua ja hyväksyä annettuna lopullisena asiantilana se, että esimerkiksi tälläkin hetkellä maailman rikkaimmat 85 henkilöä omistavat yhtä paljon kuin 3,5 miljardia maailman köyhintä. Siis 85 ja 3,5 miljardia ihmistä. (Luvut perustuvat brittiläisen avustusjärjestö Oxfamin laskelmiin.) Tieteellisesti on todistettu, että pienempien tuloerojen maat pärjäävät monessa paremmin. Mitä useampi on mukana yhteiskunnassa sen osallistuvana jäsenenä, sitä paremmin meillä kaikilla menee, ja mitä paremmin ymmärrämme erilaisia elämäntilanteita, sitä paremmin pystymme kaikkien hyvinvointia parantamaan.

 

Fjäder on niitä yhteiskunnan eliitin jäseniä, jotka puhuvat ankeudesta ja vaikeista ajoista, ”tuskan tiestä” ja ankeuttavat puheen tasolla. Yksi jos toinenkin vaikuttaja on viime kuukausina vaatinut näiden puheiden kautta kansalta valmiutta suuriin leikkauksiin. Julkisen sektorin kokoa on kritisoitu ja kansaa herätelty ajatukseen, että maaliskuun hallituksen kehysriihessä paukkuu. Samalla kansalta on vaadittu positiivista asennetta. On kuitenkin kovin vaikea hymyillä, kun jatkuvasti maalaillaan 1990-luvun laman toisintoa: tarjotaan vaihtoehdottomuutta, tai lähinnä yhtä vaihtoehtoa, talouskuripolitiikka, joka on kansainvälisen valuuttarahasto IMF:nkin mukaan johtanut eriarvoistumiseen ja iskenyt pahiten jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin.

 

Heikossa taloustilanteessa paukkuja pitäisi laittaa elvytykseen, investoida esimerkiksi raideliikenteeseen ja hometalojen korjaamiseen. Pitäisi pohtia, kuinka siirtää verotuksen painopistettä työn ja yrittämisen verottamisesta kohti ympäristöä tuhoavaa toimintaa. Entä miksi emme nyt panostaisi puhtaan teknologian ratkaisuihin ja tietojärjestelmien kehittämiseen? Nyt pitäisi pystyä luomaan työtä kestävästi. Taloudellisesti parempana aikana on sitten aikaa säästää.


Valtiovarainministeri Jutta Urpilainenhan totesi jo viime vuonna kuinka ”kaikkia pitää sattua”. Kysymys kuuluukin, olemmeko me suomalaiset valmiita lähtemään kaduille puolustamaan hyvinvointivaltiotamme, pienempiä tuloeroja ja laajempaa hyvinvointia, yhteiskuntaa, jossa me kaikki olisimme samassa veneessä? Nyt olisi sen aika.

 

Jos teema kiinnostaa, vilkaise reilu kuusiminuuttinen video tuloeroista, niihin liittyvistä asenteista ja todellisuudesta. Saatat yllättyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Suomessa suurituloisin desiili väestöstä ansaitsee 6 kertaa enemmän kuin pienituloisin - sisältäen tulonsiirroilla elävät. Täällä marsilaisten hyökkäykset aiheuttavat suuremman uhan kuin tuloerot. Tai sitten sosialistien hallusinaatiot ovat vielä karseampia kuin kuvittelinkaan.

Jouko Koskinen

Kuvaa hyin vasemmiston epätoivoa. Otetaanpas muutama piste kateusmimentilta - sehän se vie keiton kattilastaki . . .

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ukrainankin protesteissa tuloerojen repeämisellä on sijansa"

Millaisiin faktoihin tuon toteamuksen perustat?

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Hyvä kirjoitus, vaikka itsekin kyllä hieman mietin tuota Ukrainan protestien motivaatiota. Eikös siellä ole enempi niin päin, että ne Eurooppa-orientoituneet ovat protestin kärjessä - kuuluvatko he vauraampiin vai köyhempiin ? En ole kuullut siitä arvioita, mutta arvaus olisi ensimmäiseen.

Mutta kyllä tämä tuloerojen kasvu ja yhteiskunnan jakaantuminen huolestuttaa ihan todella ainakin minua. Ensimmäiset protestithan asian tiimoilta on jo nähty Tampereella. En pahemmin ihmettelisi, jos noita protesteja alkaisi tulla lisääkin. Ja sitähän Maria Ohlsson taitaa hieman peräänkuuluttaakin? Rakentava ja rauhanomainen protestointi on varmaan parempi kuin kanavoimaton pahoinvoinnin ulostuonti. Silloin voi olla tuloksena uusia "jokeloita" ja "myyrmanneja" ja vaikka mitä. Ja sitä ei varmaan kukaan halua.

Muutaman kerran olen "puolileikilläni" miettinyt, pitäisikö eduskunnan budjetoida arvioimansa määrä kaikenlaista ampumista ja puukottamista ties mitä vuositasolla, jos ei kerta ole uskallusta ja kykyä ruveta tekemään mitään sellaista, mikä muuttaisi aidosti tilanteen. Eiköhän sitä ala löytyä eri maista sen verran aineistoa, että tuollaisenkin laskuharjoituksen voisi tehdä. Näin paljon eriarvoistamista ja asioiden hoitamattomuutta aiheuttaa keskimäärin näin jä näin monta ampumatapausta tms. Pelottaa, että tuosta voi tosiaan löytyä toimiva korrelaatio. Laskuharjoitusten jälkeen päättäjät voivat sitten keskuudessaan miettiä, onko mahdolliset tappiot hyväksyttäviä vai ei. Ja ei, minä en ainakaan hyväksy yhtään väkivaltaisuuksia. Mutta on melkoisen sinisilmäistä ajatella, että pahoinvointi ei jossakin vaiheessa alkaisi purkautumaan, jos sitä ei hoideta. Muutenkin kuin sanahelinällä.

Totta on, että jotain pitää tehdä ja mielellään nopeasti, jos halutaan säilyttää edes osa hyvinvointivaltion rakenteesta. Itse ainakin haluaisin sitä säilyttää, vaikka vaikeaa se onkin. Totta on, että kommunismi on tullut katsottua ja kokeiltua eikä se toiminut - ihmisiä ei vain ole luotu siihen. Mutta yhtä huono vaihtoehto on kyllä äärikapitalismikin tai täysin säätelemätön markkinatalous - samoista syistä kuin kommunismissa. Kyllä nekin tappaa... Jenkeissäkin ainakin älyköt puhuvat jo vastuullisesta kapitalismista ja osa katsoo ihannoiden tänne pohjois-Eurooppaan ajatuksella "voi kun meilläkin...". Ja eikös se Googlen johtaja vähän aikaa sitten tokaissut, että varallisuuden jakautuminen alkaa näkyä jo yritysten kaventuneissa liiketoimintamahdollisuuksissa. Tai jotain sinnepäin.

Ja meillä sitten llaan tuota heidän ihailemaansa yhteiskuntamallia ajamassa oikein toden teolla ja useilla rintamilla alas. Ilman että siitä edes halutaan käydä aitoa yhteiskunnallista keskustelua. Vai...

Yksi juttu vielä. Minusta tuo Innopolin johtajan (jos oikein muistan) näkemys siitä, että aletaan jo keskittymään kaikki Nokian suuruuden jälkeiseen aikaan ja rakennetaan startupeille ja kasvuyrittäjille mahdollisuus työllistämiseen, on ehdottomasti kannatettava. Vaikka kaikista hänen keinoistaan osaakaan sanoa, toimisivatko. Tämä siksi tähän vielä, että jotakin positiivisempaakin tulisi sanottua ;-).

Käyttäjän JuhaHkkinen kuva
Juha Häkkinen

"...miksi kuulua akavalaiseen järjestöön, jos kattojärjestön johdon ymmärrys ympäröivän yhteiskunnan asioista on näin puutteellinen"

Onko se puutteellinen vai onko VINOn puheenjohtaja vain eri mieltä hänen kanssaan? Ja varmaan Ukrainan protesteissa on tuloerojen repeämiselläkin sijansa. Varmaan monella muullakin asialla. Valitut silmälasit taas kerran muuttavat vaikka lumihangenkin vihreäksi. Tai punaiseksi tai siniseksi...

Fjäder lienee lähestynyt asiaa ennen kaikkea Akavan ikiaikaisella näkemyksellä siitä, että korkeamman koulutuksen tulisi näkyä palkkauksessa. Ja lienee oikeassa siinä, että jonkinlaisiin muutoksiin on oltava valmiita. Kun hän on aikaisemmin puhunut esimerkiksi korkeimman talouselämän johdon ökypalkkoja vastaan, niin en oikein usko, että hänkään kannattaa tuloerojen kasvattamista ilman mitään rajoja. Minä en kannata.

Työssäkäyvän pitää kuitenkin hankkia paremmin kuin vaikkapa sillä tulevaisuuden kansalaispalkalla elävän.

Toimituksen poiminnat